Rebarbarás epres gluténmentes pite
Iri mama új alapanyagot vezetett be:
Régóta szemezek a rebarbarával, gyönyörű piros színe, húsos szára, olyan csábító volt, most jött el az ideje, hogy kipróbáljam 🙂. Ezután barátok leszünk, sűrű vendég lesz a konyhában. Nagyon finom pite lett belőle.
Hozzávalók (8-10 gluténmentes pitéhez)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 400 g rebarbara
- 100 g nektarin
- 200 g eper
- 60 g barna cukor
- 2 g vaníliás cukor
- 10 g frissen facsart citromlé
- 1 csipet gyömbér
- 1 csipet fahéj
- Szükség szerint 10 g kukorickeményítő
Hozzávalók a pite tésztához:
- 200 g Doves farm önkelesztő gluténmentes lisztkeverék (sütemény liszt)
- 100 g Schär Mix IT univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 3 g gluténmentes sütőpor
- 30 g cukor
- 150 g vaj vagy margarin
- 80 g hideg víz
- 1 csipet só
A rebarbarás epres gluténmentes pite elkészítése:
- Első lépésként a rebarbarát meghámozzuk, mossuk, kisebb darabokra vágjuk.
- Többi gyümölcsöt is mossuk, daraboljuk.
- Serpenyőben a cukrokkal puhára főzzük. Ha nem elég sűrű 1 evőkanál keményítőt keverjünk hozzá. Amíg hűl, állítsuk össze a tésztát.
- Késes aprítóba mérjük a liszteket, sót, sütőport, cukrot, és a vajat vagy margarint.
- Pár fordulattal morzsásra keverjük, majd hozzáadjuk a hideg vizet és összeállítjuk a tésztát.
- Gyúró lapon átgyúrjuk, elfelezzük, becsomagolva hűtőszekrénybe tesszük 30 percre.
- Egy 27 cm átmérőjű pite formába nyomkodjuk a tészta egyik felét, villával szurkáljuk meg, ráöntjük a tölteléket.
- Tészta másik feléből sodorjunk ujjnyi vastag rudakat a tetejére. 180 °C fokos sütőben 25 percig halvány színűre sütjük, de előfordulhat, hogy 5-10 perccel tovább kell sütni, mivel minden sütő másképp süt.
- Az elkészült pitét rácson hűtsük ki.
- Porcukorral szórjuk meg, vagy tejszínt tegyünk a tetejére.
Elkészítési idő: 1 óra
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Ez a pite gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes. Növényi alternatívával tejmentesen is készíthető.
A recept tápérték számítása folyamatban
Az epres, rebarbarás gluténmentes pite recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna cukor citrom Doves farm lisztkeverék édes eper fahék glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gyömbér kukoricakeményítő lisztkeverék nektarin pite rebarbara reggeli Schär Mix it / Schär baking mix tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai vaníliás cukor