Répás piskóta tekercs, tejszínes mascarponeval – répatorta alternatíva
Iri mama készül már a húsvétra, egy répatorta alternatívát készített
Izgultam, mi lesz belőle, de jól tettem hogy kipróbáltam. Annyit változtattam a gluténmentes piskóta receptemben, hogy egy finomra reszelt sárgarépát is beleforgattam a tésztába 🙂. Ettől még szaftosabb lett, és puha. Egy szóval, nagyon finom.
Hozzávalók (14 szelethez):
- 10 dkg tisztított, finomra reszelt sárgarépa (1 db)
- 6 db közepes méretű (M-es) tojás
- 60 g cukor (6 evőkanál)
- 80 g gluténmentes lisztkeverék (6 evőkanál)
- 1 kiskanál mixed spice fűszer mix keverék (fahéj, coriander, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér keveréke – Lidlben kapható)
Krém:
- 250 g mascarpone (növényi alternatívával is jó)
- 270 g tejszín (növényi alternatívával is jó)
- 80 g fehér csoki (olvasztott)
Díszítéshez:
- menta levél
- sárgarépa
A répás gluténmentes piskóta tekercs elkészítése:
- Sárgarépát megtisztítom, mosom, sajt reszelőn lereszelem.
- Tojásokat egészben teszem egy nagyobb keverő tálba.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre, pont felmelegszik mire elkészülök a tésztával.
- Hozzáadom a cukrot, kézi mixerrel addig verem míg kifehéredik, duplájára nem nő.
- Az egész tojással készült piskóta, főleg a több tojásos, tovább tart felverni, legyünk türelmesek.
- Ezután a reszelt répával átforgatom, hogy egyenletesen keveredjen el.
- Kézi habverővel, beledolgozom a lisztet. Nem egyszerre, 3 adagban. Végül a fahéjas, gyömbéres fűszer mix keveréket óvatosan beleforgatom. 35 x 40 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, belesimítom a tésztát.
- 15 percig sütöm az előmelegített sütőben. Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá. Fogpiszkálóval ellenőrzöm meg sült e, ha nem ragacsos, akkor kész.
- Könnyen lejön a sütőpapírról, leválasztom, majd a hosszabbik oldalán feltekerem.
- Tiszta konyharuhába csomagolom, így hagyom míg kihűl.
- Közben elkészítem a krémet:
- Mascarponet kihabosítom, tejszínnel felverem.
- Fehér csokit felolvasztom, majd több részletben belekeverem a krémbe.
- Cukrot nem adok hozzá, elég ami benne van. Aki édesebben szereti tegyen bele.
- Mikor minden kihűlt, betöltöm jó vastagon a krémmel.
- Díszítéshez hagyok egy keveset. Tetszés szerint díszíthetjük.
Azonnal fogyasztható. Nagyon finom, fűszeres piskóta tekercs.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkésuzíthető könnyű
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Répás piskótatekercsben |
Energia |
14137 kJ /3366 kcal |
1010 kJ / 241 kcal |
Zsír |
236,6 g |
16,9 g |
amelyből telített zsírsavak |
141,3 g |
10,1 g |
Szénhidrát |
196,9 g |
14,1 g |
amelyből cukrok |
128,6 g |
9,2 g |
Rost |
5,5 g |
0,4 g |
Fehérje |
87,5 g |
6,3 g |
Só |
0,56 g |
0,04 g |
A répás gluténmentes piskótatekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes fahéj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes fehér csoki gyömbér húsvéti receptek koriander lisztkeverék mascarpone mentalevél növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva piskótatekercs répatorta sárgarépa szegfűszeg szerecsendió tejszín tojás