Répás piskóta tekercs, tejszínes mascarponeval – répatorta alternatíva
Iri mama készül már a húsvétra, egy répatorta alternatívát készített
Izgultam, mi lesz belőle, de jól tettem hogy kipróbáltam. Annyit változtattam a gluténmentes piskóta receptemben, hogy egy finomra reszelt sárgarépát is beleforgattam a tésztába 🙂. Ettől még szaftosabb lett, és puha. Egy szóval, nagyon finom.
Hozzávalók (14 szelethez):
- 10 dkg tisztított, finomra reszelt sárgarépa (1 db)
- 6 db közepes méretű (M-es) tojás
- 60 g cukor (6 evőkanál)
- 80 g gluténmentes lisztkeverék (6 evőkanál)
- 1 kiskanál mixed spice fűszer mix keverék (fahéj, coriander, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér keveréke – Lidlben kapható)
Krém:
- 250 g mascarpone (növényi alternatívával is jó)
- 270 g tejszín (növényi alternatívával is jó)
- 80 g fehér csoki (olvasztott)
Díszítéshez:
- menta levél
- sárgarépa
A répás gluténmentes piskóta tekercs elkészítése:
- Sárgarépát megtisztítom, mosom, sajt reszelőn lereszelem.
- Tojásokat egészben teszem egy nagyobb keverő tálba.
- Sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre, pont felmelegszik mire elkészülök a tésztával.
- Hozzáadom a cukrot, kézi mixerrel addig verem míg kifehéredik, duplájára nem nő.
- Az egész tojással készült piskóta, főleg a több tojásos, tovább tart felverni, legyünk türelmesek.
- Ezután a reszelt répával átforgatom, hogy egyenletesen keveredjen el.
- Kézi habverővel, beledolgozom a lisztet. Nem egyszerre, 3 adagban. Végül a fahéjas, gyömbéres fűszer mix keveréket óvatosan beleforgatom. 35 x 40 cm-es tepsibe sütőpapírt teszek, belesimítom a tésztát.
- 15 percig sütöm az előmelegített sütőben. Minden sütő másképpen dolgozik, ezért figyelni kell rá. Fogpiszkálóval ellenőrzöm meg sült e, ha nem ragacsos, akkor kész.
- Könnyen lejön a sütőpapírról, leválasztom, majd a hosszabbik oldalán feltekerem.
- Tiszta konyharuhába csomagolom, így hagyom míg kihűl.
- Közben elkészítem a krémet:
- Mascarponet kihabosítom, tejszínnel felverem.
- Fehér csokit felolvasztom, majd több részletben belekeverem a krémbe.
- Cukrot nem adok hozzá, elég ami benne van. Aki édesebben szereti tegyen bele.
- Mikor minden kihűlt, betöltöm jó vastagon a krémmel.
- Díszítéshez hagyok egy keveset. Tetszés szerint díszíthetjük.
Azonnal fogyasztható. Nagyon finom, fűszeres piskóta tekercs.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkésuzíthető könnyű
|
Tápanyagtartalom |
az egészben |
1 szelet Répás piskótatekercsben |
|
Energia |
14137 kJ /3366 kcal |
1010 kJ / 241 kcal |
|
Zsír |
236,6 g |
16,9 g |
|
amelyből telített zsírsavak |
141,3 g |
10,1 g |
|
Szénhidrát |
196,9 g |
14,1 g |
|
amelyből cukrok |
128,6 g |
9,2 g |
|
Rost |
5,5 g |
0,4 g |
|
Fehérje |
87,5 g |
6,3 g |
|
Só |
0,56 g |
0,04 g |
A répás gluténmentes piskótatekercs recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes fahéj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes fehér csoki gyömbér húsvéti receptek koriander lisztkeverék mascarpone mentalevél növényi habtejszín alternatíva növényi mascarpone alternatíva piskótatekercs répatorta sárgarépa szegfűszeg szerecsendió tejszín tojás










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

