Répatorta – gluténmentes recept
Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortaformához:
- 1 db M-es méretű tojás
- 7,5 dkg kristálycukor
- 70 ml napraforgóolaj
- 15 dkg reszelt sárgarépa
- 5 dkg dióbél felaprítva
- 5 dkg darált dió
- 4 dkg rizsliszt
- 1 mokkáskanál sütőpor (gluténmentes)
- csipetnyi szódabikarbóna
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
A répatorta tetejére:
- 1 kisebb narancs reszelt héja
- 10 dkg mascarpone
- 2,5 dkg porcukor
- 2 evőkanál darált dió
A forma kikenéséhez:
- 1 teáskanál kókuszzsír
- 1-2 evőkanál rizsliszt
Elkészítés:
- A tojást habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk az olajat és a reszelt sárgarépát és összekeverjük.
- Egy másik tálban összekeverjük a darált diót, a rizslisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és az őrölt fahéjat, majd az egészet a tojásos keverékhez adjuk. Alaposan összekeverjük, majd beleszórjuk az aprított diót is és összekeverjük.
- Az így kapott masszát egy 18 cm átmérőjű kókuszzsírral kikent és rizsliszttel körbeszórt tortaformába egyengetjük és 180 °C fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük.
- A répatortát hagyjuk kihűlni, majd ha teljesen kihűlt, elkészítjük a tetejére a krémet: a mascarponét kikeverjük a porcukorral és a narancshéjjal és rákenjük a torta tetejére.
- Megszórjuk darált dióval és szeletelve tálaljuk.
Elkészítési idő: kb. 50 perc + hűlési idő
Nehézségi szint: könnyű
- Recept címke: cukor dió étolaj húsvéti receptek kókuszzsír mascarpone narancs őrölt fahéj répatorta rizsliszt sárgarépa sütőpor szódabikarbóna tojás torta