Réteges gluténmentes ünnepi torta
Tésztához:
- 8 db M-es méretű tojás
- 240 g kristálycukor
- 240 g gluténmentes kukorica lepényliszt
Krémhez:
- 2 zacskó gluténmentes vaníliás pudingpor
- 1 liter 1,5%-os tej
- 250 g mascarpone
- 250 ml habtejszín
- 170 g kristálycukor (9 evőkanál)
- 1 csomag gluténmentes habfixáló
- 750 g piros gyümölcs – meggy, eper vagy málna szezontól függően frissen, vagy fagyasztott formában
- + kevés olaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 160 °C-ra. A tortaformát kenjük ki vékonyan olajjal. A torta készítéséhez szilikonos tortaformát javaslunk.
- Piskóta készítése:
- A tortához 4 külön piskótalapot fogunk készíteni, amelyhez az adagokat 4 részre kell osztanunk. Ezért egy piskótához 2 db tojást, 60 g kristálycukrot és ugyanennyi lisztet kell kimérnünk.
- Mosogatást, edénytörölgetést és energiát spórolhatunk meg vele, ha a masszát egyben készítjük el, majd 4 egyenlőre részre osztjuk és így sütjük ki laponként a piskótát.
- Piskótalap összeállítása: a tojásokat megmossuk és egyesével felütjük. Adagonként 2, összesen 8 evőkanál langyos vízzel körülbelül egy perc alatt verjük habosra. A felvert masszához adjuk hozzá a kristálycukrot, majd óvatosan kanalanként adjuk hozzá a kukoricalepény lisztet. Ügyeljünk arra, hogy a lisztet óvatosan forgassuk bele a tésztába, nehogy a hab összeessen.
- Az így előkészített massza ¼-ét öntsük egy szilikonos tortaformába és tegyük az előmelegített sütőbe.
- A piskóta körülbelül 12 perc alatt aranybarnára sül, ekkor vegyük ki a sütőből és óvatosan vegyük ki a formából. A formát öblítsük el, majd öntsük bele a következő adag piskótát és így járjunk el a maradék tésztával is.
- A krém elkészítése:
- A meggyet alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd magozzuk ki. (Télen használhatunk fagyasztott meggyet, de ebben az esetben pár órával a torta készítése előtt engedjük fel, és jól csöpögtessük le, hogy ne áztassa el a krémünket!)
- A krém alapját egy főzött vaníliás puding adja, amelyet készítsünk el a zacskó leírása alapján. (Forraljuk fel 1 liter tejet, majd keverjük bele a vaníliás pudingport, 6 evőkanál kristálycukrot, és keverjük addig, amíg besűrűsödik.)
- A behűtött habtejszínt verjük fel sűrű habbá, majd adjunk hozzá egy csomag gluténmentes habfixálót.
- Ha a vaníliás puding kissé kihűlt, de még nem lett kocsonyás állagú, keverjük hozzá a mascarponét és a kemény habbá vert tejszínt, majd adjunk hozzá 3 evőkanál kristálycukrot is.
- Fektessünk egy piskótalapot egy tortatálra, majd kenjük meg a krémmel, helyezzünk rá bőven meggyet, majd fektessük rá a következő lapot és így folytassuk, amíg a krémünk és a piskótánk el nem fogy.
- Manapság divatos a tortát úgy készíteni, hogy a szélét nem kenjük meg krémmel és így “csupasz” tortát kapunk, de ha marad a krémből, lefedhetjük vele a torta oldalát is, ahogy nekünk jobban tetszik.
- Díszítéshez használhatunk lecsepegtetett meggyet, gluténmentes csokoládéforgácsot, vagy akár szeletelt mandulát is.
- Tálalásig tároljuk a hűtőben!
Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézségi szint: Kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: cukor gyülömcs habfixáló habtejszín kukoricaliszt mascarpone tej tojás vanília puding