Ribizlikrémmel töltött gluténmentes piskótaszelet édesítőszerrel
Gyorsan elkészíthető, finom desszert a vasárnapi ebéd után vagy torta különleges alkalmakra.
Hozzávalók 12 piskótaszelethez:
A piskótatésztához:
- 5 db közepes méretű (M-es) tojás
- 32 g édesítőzser (* 1:4)
- 50 g kukoricaliszt
- 50 g rizsliszt
- 25 g kókuszliszt
- 1 teáskanál útifű maghéj (psyllium)
Ribizli krémes töltelék:
- 250 g 3,5% zsírtartalmú joghurt
- 400 g pürésített ribizli vagy bármilyen bogyós gyümölcs (pl. eper vagy málna)
- 1 evőkanál édesítőszer (* 1:4)
- 6 db gluténmentes zselatinlap
- 200 ml ** Meggle Creme Patisserie Decor (növényi alapú tejszín alternatíva tejcukor és tejfehérje mentes), de használható normál habtejszín is.
* 4 adag cukor édesítő erével 1 adag édesítőszer felel meg.
TIPP: A krém először nagyon hígnak tűnhet, amely idővel megszilárdul. Érdemes pár percre hűtőszekrényben pihentetni.
Díszítéshez:
- 20 g hámozott, aprított pisztácia
- pár szem ribizli
Elkészítés:
- Készítsük el a piskótatésztát
- Egy kisebb méretű, sütőpapírral kibélelt tepsibe terítsük szét a piskótatésztát, majd 250 °C-on (alsó-felső sütés üzemmódban) kb. 5-8 perc alatt süssük meg a piskótalapot.
- Ha megsült a piskóta, egy rácsra terítve hagyjuk kihűlni
- Vágjuk ketté a a piskótalapot. Az egyiket kerítsük körbe alufóliával (hogy a töltelék ne folyjon le róla) és kenjük meg az joghurtos-epres krémmel, majd helyezzük rá a második piskótalapot és ezt is kenjük meg a krémmel.
- A gluténmentes piskótaszeletet díszítsük szeletet eperrel és apróra vágott pisztácia darabokkal vagy ízlés szerint mandula forgáccsal
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet ribizlikrémes gluténmentes piskótában |
Energia | 7459 kJ / 1776 kcal | 622 kJ / 148 kcal |
Zsír | 108,2 g | 9,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 71,6 g | 6,0 g |
Szénhidrát | 130,3 g | 10,9 g |
amelyből cukrok | 54,6 g | 4,6 g |
Rost | 38,2 g | 3,2 g |
Fehérje | 57,6 g | 4,8 g |
Só | 0,49 g | 0,04 g |
A gluténmentes piskótaszelet recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Az alaprecept a Német Cöliáka Társaság honlapján 2015 májusában a hónap receptje volt!
Mi így készítettük el a gluténmentes piskótaszelet ribizli krémmel
TIPP: A gluténmentes piskótatekercs elkészítéséhez segítség lehet a fázisfotókkal illusztrált korábbi cikkünk.
- Recept címke: cukor édesítőszer eper joghurt kókuszliszt kukoricaliszt málna Meggle psyllium rost (útifűmaghéj) ribizli rizsliszt tojás torta zselatin