Rostban gazdag barna gluténmentes kenyér – kézzel formázva
A gluténérzékeny.hu weboldal sokszor foglalkozott már a rostpótlás fontosságáról. Az új allergén mentes, magas élelmi rost tartalmú gluténmentes kenyérporral könnyebbé válik a napi rostbevitel biztososítása. Természetesen továbbra sem szabad megfeledkezni a napi gyümölcs és zöldség fogyasztás fontosságáról sem!
- 250 g NATURBIT Alfa-mix barna gluténmentes lisztkeverék (összetevők ITT)
- 210 g víz
- 10 g friss GM élesztő
- 10 g étolaj
- 6 g só
Elkészítés:
- A sót, az élesztőt a langyos vízben feloldjuk.
- Ráöntjük a lisztet és kb. 2 percig állás után adjuk hozzá az olajat és dolgozzuk jól össze géppel vagy kézzel.
- Tetszés szerint megformázzuk.
- A tetejét kb. 5 mm mélyen 3-3 cm-es haránt bekockázzuk.
- Kelesszük jó duplájára. Előmelegített 200 °C fokos sütőbe helyezzük, rögtön öntünk kb. fél dl vizet a sütő aljába és gyorsan rácsukjuk az ajtót, hogy a keletkező gőz bent maradjon.
- 30 percig sütjük.
TIPP: formában is süthetjük ezt a gluténmentes barna kenyeret, ahhoz kicsit több vizet (280 g) és sót (6,5 g) keverjünk a tésztához, amelyet kelesztés után sütjük előmelegített 200 °C fokos sütőben kb. 30 percig süssünk.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1,5 óra
A kisült gluténmentes barna kenyér tápanyag értékei:
Tápanyagtartalom | az egészben | 10 szelet esetén
1 szeletben |
8 szelet esetén
1 szeletben |
Energia | 922 kcal 3854 kJ | 92 kcal / 385 kJ | 115 kcal / 480 kJ |
Fehérje | 8,0 g | 0,8 g | 1,0 g |
Zsír | 11,9 g | 1,2 g | 1,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 1,6 g | 0,2 g | 0,2 g |
Szénhidrát | 189,8 g | 19,0 g | 23,7 g |
amelyből cukrok | 13,0 g | 1,3 g | 1,6 g |
Rost | 24,4 g | 2,4 g | 3,1 g |
A kézzel formázott gluténmentes barna kenyér recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: élesztő étolaj Glutenix gluténmentes kenyér lisztkeverék Naturbit lisztkeverék só víz