Gluténmentes sajtos calzone
Hozzávalók 16 darab gluténmentes calzone-hoz:
- 50 g barna rizsliszt
- 30 g kölesliszt
- 30 g cirokliszt
- 40 g fehér rizsliszt
- 40 g burgonyapehely
- 1 teáskanál fruktóz
- 4 g szárított élesztő
- ½ teáskanál xantán
- só ízlés szerint (1 teáskanál)
- bazsalikom ízlés szerint (1 csapott teáskanál)
- ½ kiskanál szárított fokhagyma por
- 2 evőkanál étolaj
- 40-50 ml langyos víz
- pici olaj kenéshez
Töltelék:
- 50 g laktózmentes reszelhető sajt
(Ízlés szerint variálható a töltelék pl. spenótos mozzarellás, bolognai ragus, tonhalas stb.)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 ° C-ra.
- Langyos vízbe tegyünk egy teáskanál fruktózt és szórjuk bele a szárított élesztőt. Addig futtassuk csak, míg egy vékony egybefüggő habos réteget kapunk.
- A száraz hozzávalókat közben mérjük ki és keverjük össze.
- A száraz keverékhez adjuk hozzá az olajat és a habos élesztőt. Jól formázható, nyújtható tésztává gyúrjuk, legalább 3-5 percig dolgozzunk vele.
- Formázzunk belőle cipót, majd 3-5 ml vastagságúra nyújtsuk ki a tésztánkat.
- Üvegpohárral, vagy pogácsaszaggatóval szaggassunk a tervezett calzone mérethez megfelelő köröket (kb. 6-7 cm átmérőjűt). Ha van calzone készítő formánk, akkor belehelyezzük a szaggatott tésztát, a tészta közepére helyezzük a tölteléket (ne túl sokat, mert szétszakad a tészta), végül összecsukjuk óvatosan a formát, kivéve belőle pedig sütőpapírral bélelt sütőlemezre tesszük őket. Amennyiben nincs formánk, ugyanígy kiszaggatjuk a tésztát, tepsire rakjuk a köröket, a kör egyik felére helyezzük a tölteléket, úgy, hogy maradjon hely a kör peremén. Ezt a peremet pici vízzel megkenjük, majd ráhajtjuk a töltelékes részre a kör másik felét. A széleit kézzel vagy villával összenyomkodjuk.
- Ha kész vannak a gluténmentes calzonék, pici olajjal lekenjük a tetejüket és mehetnek az előmelegített sütőbe 15-20 percre.
- Tálalhatjuk különböző szószokkal, mártogatósokkal együtt is.
Elkészítési idő összesen: 35 perc
- Előkészület: 20 perc
- Sütési idő: 15 perc
Nehézségi szint: haladó
Tápanyag tartalom 1 adagban
energia | 291 kJ /69 kcal |
fehérje | 1,87 g |
zsír | 1,68 g |
szénhidrát | 9,1 g |
Tápanyag tartalom az összmennyiségre vonatkoztatva:
energia | 4660 kJ / 1 115 kcal |
fehérje | 30 g |
zsír | 43 g |
szénhidrát | 145 g |
A receptet a Mandulaliget Főzőiskola dietetikusai fejlesztették ki a gluténérzékeny.hu weboldal olvasói részére.
[ad 32]
Ön is elsajátíthatja a gluténmentes kenyérsütés titkait és trükkjeit, ha részt vesz a Mandulaliget Főzőiskola Gluténmentes kenyerek tanfolyamán!
- Recept címke: barna rizsliszt bazsalikom burgonyapehely cirokliszt élesztő étolaj fehér rizsliszt fokhagyma fruktóz kölesliszt pogácsa sós aprósütemények xantán