Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sajtos rúd, a vendégváró finomság – olcsó, gyors

sajtos rúd gluténmentes receptHozzávalók:

  • 25 dkg * vaj
  • 30 dkg gluténmentes liszt
  • 2 teáskanál psyllium (útifűmaghéj)
  • 25 dkg félzsíros * tehéntúró
  • 25 dkg reszelt * sajt (trappista, edámi)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 egész tojás (L-es méretű)
  • 10 g só

Elkészítés:

  • A száraz hozzávalókat keverjük össze egy tálban és adjuk hozzá az összemorzsolt friss élesztőt is.
  • A sajtot kis lyukú reszelőn reszeljük le.
  • A tojást mossuk meg alaposan, majd villával lazán verjük fel.
  • A vajat vágjuk fel apró kockákra, majd a túróval és a reszelt sajt felével együtt adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz.
  • A tésztát alaposan dolgozzuk össze, majd nyújtsuk ki körülbelül fél centi vastagságúra. Kenjük meg a felvert tojással, majd szórjuk meg a maradék reszelt sajttal.
  • Vágjunk egy centiméter vastag csíkokat a tésztából, majd rendezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin.
  • Az előkészített tepsiket helyezzük az előmelegített sütőbe, majd süssük kb. 20 percig, míg a sajt rá nem olvad és enyhén meg nem pirulnak a sajtos rudak.
  • Ha elkészült, szedjük le a tepsiről, majd hagyjuk kihűlni és tálalhatjuk is.
  • Kínálhatjuk önmagában, vagy mártogatósokhoz egyaránt. Például házi készítésű zöldfűszeres sajtkrém, tonhalkrém, vagy körözött mellé is kiválóan illik.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi szint: kezdő

A receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.

* Együttes laktóz-intolerancia és cöliákia esetén használjon laktózmentes változatokat!

Kategória: , , , ,