Sajtos – sonkás kígyó rétes, ahogy Iri mama készíti
Iri mama gluténmentes leveles tésztából készített sajtos-sonkás rétes.
Szeretem a leveles tésztát édesen, sósan tölteni. Eddig boltban kapható gluténmentes tésztát használtam erre a célra. Mióta van saját GM leveles tészta receptem, abból készítem az ételeket, mint ezt is. Aki elkészíti, biztosan többször fogja, nagyon finom.
Hozzávalók (8 adaghoz):
Tészta :
- 250 g It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 5 g só
- 125 g Rama margarin
- 120 ml hideg víz
Töltelék :
- 30 g ketchup
- 120 g gépsonka
- 130 g reszelt sajt (növényi alternatívával is jó)
Rétegek közé:
- 50 g hideg margarin
Tetejére :
- fél felvert tojás (vagy pár kanál tej+pár csepp olaj)
A sajtos – sonkás kígyó gluténmentes rétes elkészítése:
- Először a tésztát készítem el. Egy késes aprítóba mérem a gluténmentes lisztet, sót, és a hideg kockázott margarint. Előzőleg vajjal készítettem a leveles tésztát, most margarinnal, így is működik 🙂.
- Pár fordulat a géppel, és szép morzsás lesz, ekkor beleöntöm a hideg vizet. Újra pár fordulat és kész a tészta.
- Enyhén lisztezett gyúrólapon kinyújtom, reszelek rá margarint.
- Fentről lefelé, lentről felfelé fedésben ráhajtom.
- Újra reszelek rá margarint, majd balról jobbra, jobbról balra hajtom.
- Kinyújtom, az egész felületre reszelek margarint, majd felülről lefelé hajtom, lentről felfelé. Balról jobbra, jobbról balra, így lett egy tészta tömb.
- Becsomagolom és most fagyasztóba tettem 30 percig. Amikor letelt az idő, sütőt 190 °C fokra, légkeverésre állítom és előmelegítem.
- Tésztát, enyhén lisztes gyúrólapra teszem, egy nagyobb téglalappá nyújtom. 3 részre osztom úgy, hogy nem vágom el, csak megjelölöm. Két szélén ferdén csíkokra vágom, ezeket hajtom majd felváltva a közepére.
- Ezután középső részén lekenem kechuppal, megrakom sonkával, reszelt sajttal szórom
- Itt bármivel tölthető amit szerettek. Erre a töltelékre hajtom a felcsíkozott tésztát.
- Tojással vagy tej és olaj keverékével lekenem.
- Teszem is az előmelegített sütőbe. 18-20 percig, pirosra sütöm. Ebből a tésztából egy 33 cm hosszú, 12 cm széles rúd lett. A leeső részekből 2 db sajtos táska lett.
Elkészítési idpő: kb. 70 perc.
- Elkészítési idő: 20 perc
- Hűtés: 30perc
- Sütés: 18-20 perc
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
TIPP: Gluténmentes, de a tejet lehet helyettesíteni növényi alternatívával akkor tejmentes és laktózmentes, tojást lehet növényi itallal és olaj keverékével, akkor tojásmentes is!
Gluténmentes leveles tészta készítés lépésről, lépésre.
A tápérték számítás folyamatban
A gluténmentes sajtos-soknkás rétes recep tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: étolaj glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes gluténmentes rétes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék ketchup lisztkeverék margarin reggeli reszelt sajt só sonka tej - tojás - gluténmentes tojás tojásmentes uzsonna és tízórai vendégváró víz