Sokmagvas gluténmentes sós rudak – gyors ropogtatnivalók a mindennapokhoz
Vendégváráshoz, vagy uzsonnás csomagba ajánljuk ezeket a ropogós gluténmentes finomságokat!
- 150 g barna rizsliszt
- 50 g hajdina liszt
- 1 evőkanál chia mag (10 g)
- 1 evőkanál útifű maghéj (psyllium) (10 g)
- 100 g natúr joghurt (1,8%-os)
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 80 g szoba-hőmérsékletű vaj
- fél teáskanál só
- 20 g vegyes magvak (10 g lenmag, 5 g napraforgómag, 5 g szezámmag)
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra, egy sütőtepsit béleljünk ki sütőpapírral.
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze egy tálban. Adjuk hozzá az apró kockákra vágott szobahőmérsékletű vajat, a megmosott, külön tálban felütött 1 db tojást és a natúr joghurtot, majd gyúrjuk egynemű masszává. (Ne lepődjünk meg, viszonylag lágy lesz a tésztánk.)
- A magvakat mérjük ki, majd keverjük össze.
- Rizsliszttel szórt munkalapon nyújtsuk 0,5 cm vastagságú téglalapra a tésztát.
- Villával enyhén verjük fel a másik tojást, majd ecset segítségével kenjük meg a tojással a kinyújtott tésztát és szórjuk meg az apró magvakkal.
- Késsel vágjuk fel a tésztát kb. 2×10 cm-es téglalapokra.
- Helyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, majd 15 perc alatt süssük készre.
- A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd kínálhatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra és egy darabra vonatkoztatva (24 esetében):
Egész adag | Egy darab | |
Energia | 1704,4 kcal / 7107,3 kJ | 69,6 kcal / 290,2 kJ |
Fehérje | 37,1 g | 1,5 g |
Zsír | 93 g | 3,8 g |
Szénhidrát | 167,7 g | 6,9g |
Élelmi rost | 20,4 g | 0,8 g |
A gluténmentes sós rúd receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: 30 perc alatt barna rizsliszt chia mag hajdinaliszt joghurt lenmag max. 20 perces gluténmentes receptek napraforgómag psyllium rost (útifűmaghéj) sós sós aprósütemények szezámmag tojás vaj