Somlói ízvilágú gluténmentes torta, ahogy Iri mama készíti
Iri mama egy somlúi jellegű gluténmentes tortája:
Szeretjük az ilyen jellegű süteményeket. Azt tudtam hogy 3 különböző tortalapot készítek, a többi menet közben alakult ki. Végeredmény egy nagyon finom, krémes, de nem túl édes gluténmentes torta lett.
Hozzávalók (12 szeletes tortához):
A pudinghoz:
- 2 db közepes méretű M-es tojás
- 50 g cukor
- 40 g kukoricakeményítő
- 10 g vanília aroma
- egy csipet só
- 500 ml tej (vagy növényi ital, pl. rizsital)
Krém ízesítéséhez :
- 400 ml tejszín (használható növényi alternítva is)
- 3 g zselatin
- 30 g Nutella (vagy gluténmentes kakaópor)
Rétegek közé és a tetejére :
- 150 g darált dió
Díszítéshez:
- 40 g csoki reszelék
- pár szem csokiba mártott eper (elhagyható, vagy bármivel díszíthető 12 db)
Sem sütőpor, sem keményítő nem kell a lapokhoz!
- Gluténmentes piskótalap:
- 3 db közepes méretű M-es tojás
- 3 evőkanál cukor (35 g)
- 3 evőkanál Schär mix B gluténmentes lisztkeverék (60g – bármilyen jó hozzá)
- Gluténmentes piskótalap:
- 3 db közepes méretű M-es tojás
- 3 evőkanál cukor (35 g)
- 2 evőkanál Schar mix B gluténmentes lisztkeverék (40g)
- 1 evőkanál kakaópor (10g)
- gluténmentes piskóta lap
- 3 db közepes méretű M-es tojás
- 3 evőkanál cukor (35 g)
- 1 evőkanál Schar mix B gluténmentes lisztkeverék (20g)
- 2 evőkanál darált dió (15g)
A somlói ízű gluténmentes torta elkészítése:
- Első lépés a puding főzése, mivel hűlnie kell. Itt Angliában nem kapható pudingpor, ezért főzöm. Lábasba mérem a keményítőt, cukrot és a sót, elkeverem. Beleütöm a tojásokat, simára dolgozom. Felöntöm a tejjel, ízesítem vanília aromával, sűrűre, csomómentesre főzöm. Folpackkal lefedem hogy nebőrösödjön a teteje. Így hűtöm ki.
- A sütőt előmelegítem 180 °C fokra, légkeverésre.
- 2 db tortafomával dolgozom, így gyorsan elkészülnek a lapok.
- Az első tortaphoz a tojásokat szétválasztom. Kézi mixerrel fehérjét kemény habbá verem a cukorral. Tojások sárgáját, egyesével, mixerrel beledolgozom, jó habosra.
- Ezután kézi habverővel, kanalanként körkörös mozdulattal beleforgatom a lisztet. Vigyázva a tészta ne törjön össze.
- A 27 cm-es tortaformát előzőleg kikenem, sütőpapírral bélelem, az elkészült piskóta tésztát belesimítom. 12-14 percig sütöm, színén és illatán látszik, érződik mikor elkészült.
- Amíg sül, elkészítem a második tortalpot.
- Tojásokat szétválasztom, fehérjét cukorral kemény habbá verem, beledolgozom a egyesével a sárgáját.
- Lisztet elkeverem a kakaóporral, kanalanként kézi habverővel óvatosan beleforgatom.
- Teszem az előkészített formába. Eddigre pont elkészül az első lap, mehet sülni a második.
- Rácsra teszem hűlni az elsőt. A harmadik tortalaphoz ismét szétválasztom a tojásokat, fehérjét kemény habbá verem a cukorral.
- Egyesével beledolgozom mixerrel a sárgáját.
- Lisztet elkeverem a darált dióval, majd kézi habverővel óvatosan beleforgatom a tojásos masszába.
- Tortaformába öntöm, 2. lapot is rácson hűtöm, 3. lapot beteszem sülni.
- Ha jól osztjuk be, 40 perc alatt elkészíthető mind a 3 tortalap.
- Mindig külön sütöm meg a lapokat, mert egyenletes, gyorsan átsül, és szebb lesz a végeredmény. Nem kell félni hogy összeesik a piskóta, vagy hogy nem jön fel, tökéletes lesz, ha így készítitek.
- Amíg hűlnek a lapok, tejszínt kemény habbá verem, cukrot már nem teszek hozzá.
- Zselatint feloldom, majd belekeverem a habba.
- A diót ledarálom, és jöhet az összeállítás.
- Az első lapot egy tálcára teszem.
- A pudingot elkeverem a felvert tejszínnel. Kézi habverővel óvatosan beleforgatom, ezután elfelezem a krémet.
- Fele marad fehér, másikba forgatom a nutellát vagy kakaóport.
- A fehér krémmel vastagon lekenem az alsó lapot, leszórom darált dióval.
- Erre a kakaós piskótalapot, majd rásimítom a nutellás krémet,leszórom darált dióval.
- Tetejére teszem a diós tortalapot, rásimítom a fehér krémet.
- Csoki reszelékkel, darált dióval leszórom a tetejét.
- Olvasztott csokiba mártom az epret, kirakom vele a tortát, de bármivel, tetszés szerint díszíthetjük.
- Érdemes 3 – 4 órára hűtőbe tenni. Szépen szeletelhető, nagyon finom torta.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet somlói ízvilágú gluténmentes tortában |
Energia | 21265 kJ / 5063 kcal | 1519 kJ / 362 kcal |
Zsír | 320,3 g | 22,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 135,4 g | 9,7 g |
Szénhidrát | 379,6 g | 27,1 g |
amelyből cukrok | 243,7 g | 17,4 g |
Rost | 20,4 g | 1,5 g |
Fehérje | 128,8 g | 9,2 g |
Só | 2,82 g | 0,20 g |
A somló ízvilágot idéző gluténmentes torta recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: csokidara cukor dió eper kakaópor kukoricakeményítő növényi habtejszín alternatíva nutella rizsital só tej tejszín tojás torta vanília aroma vendégváró zselatin