Sonkás, mediterrán tekercs gluténmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes tekercs recepttel bővült.
Kenyeret, bagettet már nagyon sokszor sütöttem, sőt pizzát is. Jött az ötlet, hogy egy tekercset készítsek, amibe tettem sonkát, olíva bogyókat, növényi sajt alternatívát, pizza alapot, és az egészet feltekertem, majd jól megsütöttem.
Hozzávalók (10 szelet):
- 200 g It’s us Miklós fehér gluténmentes kenyérlisztkeverék
- 50 g gluténmentes zabpehelyliszt
- 50 g It’s us Naturbit kukoricakeményítő
- 8 g It’s us Naturbit útifűmaghéjőrlemény
- 2 teáskanál szárított bazsalikom
- 9 g só
- 60 g Rama növényi margarin
- 1 evőkanál napraforgó étolaj
- 300 ml langyos víz
- 18 g friss élesztő
- csipet cukor
Töltelék:
- 50 g Fino Vegajó növényi tejföl alternatíva
- 50 g Penny-s pizzakrém
- 100 g reszelt növényi sajt alternatíva
- 100 g vékonyra vágott disznó sonka
- 50 g olíva bogyó
Tetejére:
- 1 teáskanál Penny-s pizzakrém
- 2 evőkanál étolaj
- 50 g átmosott magvariáció
A gluténmentes tekercs elkészítése:
- 50 ml vizet langyosítsunk meg, tegyünk bele cukrot, és a friss élesztőt.
- Tegyük félre „felébredni” az élesztőt.
- Mérjük ki a tészta száraz összetevőit.
- Keverjük azokat össze.
- Ha felfutott az élesztő, akkor öntsük bele, majd adagoljuk óvatosan hozzá a többi vizet is.
- Dagasztógép segítségével keverjük össze, és dagasszuk.
- Amikor már kezd összeállni a tészta, öntsük bele a napraforgó étolajat is.
- Kivéve a gépből, kezünkkel dagasszuk össze az egészet.
- Tegyük vissza a dagasztógép üstjébe a tésztát és takarjuk le.
- Tegyük félre kb. 25-30 percig kelni, huzatmentes, meleg helyre.
- Amíg kel a tészta, vágjuk ketté az olíva bogyókat.
- Keverjük el a növényi tejfölt a pizzakrémmel.
- Mossuk át a megkeveréket, és csepegtessük le róluk a maradék vizet.
- Keverjük el a napraforgó étolajat a pizzakrémmel.
- Reszeljük le a növényi sajtot.
- Kissé lelisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki sodrófával.
- Kenjük le a tésztát a növényi tejfölös pizzakrémmel.
- Fedjük be ezt a sonkaszeletekkel.
- Erre tegyük a félbevágott olíva bogyókat.
- Szórjuk meg a reszelt növényi sajttal.
- Tekerjük fel szorosan.
- Ezt kenjük le a napraforgó étolajos pizzakrémmel.
- Szórjuk meg a lecsepegtetett magvakkal.
- Hagyjuk még kelni a tekercset, addig amíg a sütőnk elő nem melegedik 190 °C-ra.
- Az előmelegített sütőben süssük készre kb. 25 – 30 perc alatt.
- Sütési idő függ a sütőnktől.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 1,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet gluténmentes sonkás, mediterrán tekercsben |
Energia | 13670 kJ / 3262 kcal | 1366 kJ /326 kcal |
Zsír | 172,2 g | 17,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 70,5 g | 7,1 g |
Szénhidrát | 363,2 g | 36,3 g |
amelyből cukrok | 38,5 g | 3,9 g |
Rost | 33,1 g | 3,3 g |
Fehérje | 41,6 g | 4,2 g |
Só | 21,04 g | 2,10 g |
- Recept címke: bazsalikom cukor élesztő étolaj glutén és tejmentes gluténmentes bagettek gluténmentes kenyér gluténmentes zabpehelyliszt It's us Mikló's bread mix gluténmentes lisztkeverék kukoricakeményítő lisztkeverék magozott olíva margarin napraforgómag növényi sajt-alternatíva pizzakrém psyllium rost (útifűmaghéj) só sonka tejföl alternatíva tekercs víz