Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sós gluténmentes fánk sós karamellás öntöttel és pirított bacon kockákkal

sós gluténmentes fánk receptKolos egy valóban különleges gluténmentes fánk receptet alkotott.

Még mindig sós karamella. Nem mellékesen itt a farsangi szezon. Gondoltam egy nagyot, sós gluténmentes fánkkal talán még nem is találkoztam a receptek között.
A sós dolgokhoz, és a pirított bacon kockákhoz nagyon passzol a sós karamella. A bátrabbak próbálják ki! Nagyon ott van a toppon!

Hozzávalók (8 adag sós gluténmentes fánkhoz):

  • 240 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
  • 200 g burgonya
  • 200 g langyos víz
  • 1 db egész tojás
  • 2 teáskanál útifűmaghéj  (psylliumn rost)
  • 1 kávéskanál gluténmentes sütőpor
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 teáskanál só
  • 18 g friss élesztő
  • 1 teáskanál étolaj
  • ízlés szerint frissen őrölt bors

Sós karamellhez:

  • 200 g cukor
  • 60 g Vénusz margarin
  • 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
  • fél teáskanál só

Pirított bacon kockákhoz:

  • 30 g nyers bacon

Esetleg:

  • 40 g burgonyapehely, a fánkok megforgatáshoz

Sütéshez:

  • napraforgó étolaj

A sós gluténmentes fánk elkészítése:

  • A burgonyát mikrohullámú sütőben „főzzük”, pároljuk meg.
  • Ha kész van, óvatosan mert forró, nyomjuk szét egy villa segítségével.
  • Amíg ez hűl, az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, majd adjuk hozzá a lisztet, sót, borsot, és a kanál étolajat.
  • Amikor már kihűlt a burgonya, ez pár perc, adjuk hozzá a tésztához.
  • Az összes hozzávalóval alaposan dagasszuk össze a tésztát.
  • Lefedve a tésztát hagyjuk megkelni meleg helyen kb. 20-25 percig.
  • Közben elkészítjük a sós karamellát.
  • A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  • Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
  • Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
  • Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
  • Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
  • Ennek a mennyiségnek a fele fog elfogyni, így a maradékot el lehet tenni hűtőszekrénybe.
  • A nyers bacont kockázzuk fel, tegyük egy tányérra, és mikrohullámú sütőben süssük meg 1 perc alatt. (800 watton)
  • Amikor megkelt a tészta, vegyünk elő egy sütőpapírt.
  • Ezt kenjük meg vékonyan étolajjal.
  • Nyújtsuk ki a tésztát. (én kezemmel lapítottam el!)
  • Ezután egy nagyobb pohár/bögre szájával szaggattam ki az egyforma nagyságú fánkokat.
  • Közepüket egy kis pogácsa szaggatóval lyukasztottam ki.
  • A maradékot újra összegyúrtam, és ebből is lett még fánk, összesen 8 darab!
  • Bő, forró olajban kisütjük őket, pár perc alatt.
  • Süssük ki a kis maradék középső lyukakat is.
  • Szedjük ki a kész fánkokat, tegyük azokat papírtörlő kendőre.
  • Tetejére kenjünk a sós karamellből, és tegyünk rá néhány bacon kockát.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, egyszerűen elkészíthető

Elkészítési idő: 45 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag Sós fánkban
Energia 13070 kJ / 3114 kcal 1633 kJ / 389 kcal
Zsír 115,2 g 14,4 g
  amelyből telített zsírsavak 45,8 g 5,7 g
Szénhidrát 473,4 g 59,2 g
  amelyből cukrok 224,5 g 28,1 g
Rost 21,6 g 2,7 g
Fehérje 24,7 g 3,1 g
9,26 g 1,16 g

A sós gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

sós gluténmentes fánk recept

Sós fánk gluténmentesen, sós karamellával

Kategória: , ,