Sós gluténmentes fánk sós karamellás öntöttel és pirított bacon kockákkal
Kolos egy valóban különleges gluténmentes fánk receptet alkotott.
Még mindig sós karamella. Nem mellékesen itt a farsangi szezon. Gondoltam egy nagyot, sós gluténmentes fánkkal talán még nem is találkoztam a receptek között.
A sós dolgokhoz, és a pirított bacon kockákhoz nagyon passzol a sós karamella. A bátrabbak próbálják ki! Nagyon ott van a toppon!
Hozzávalók (8 adag sós gluténmentes fánkhoz):
- 240 g Naturbit Glutén- és búzamentes lisztkeverék
- 200 g burgonya
- 200 g langyos víz
- 1 db egész tojás
- 2 teáskanál útifűmaghéj (psylliumn rost)
- 1 kávéskanál gluténmentes sütőpor
- 1 kávéskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 18 g friss élesztő
- 1 teáskanál étolaj
- ízlés szerint frissen őrölt bors
Sós karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
- fél teáskanál só
Pirított bacon kockákhoz:
- 30 g nyers bacon
Esetleg:
- 40 g burgonyapehely, a fánkok megforgatáshoz
Sütéshez:
- napraforgó étolaj
A sós gluténmentes fánk elkészítése:
- A burgonyát mikrohullámú sütőben „főzzük”, pároljuk meg.
- Ha kész van, óvatosan mert forró, nyomjuk szét egy villa segítségével.
- Amíg ez hűl, az élesztőt a cukorral felfuttatjuk, majd adjuk hozzá a lisztet, sót, borsot, és a kanál étolajat.
- Amikor már kihűlt a burgonya, ez pár perc, adjuk hozzá a tésztához.
- Az összes hozzávalóval alaposan dagasszuk össze a tésztát.
- Lefedve a tésztát hagyjuk megkelni meleg helyen kb. 20-25 percig.
- Közben elkészítjük a sós karamellát.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanállal, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
- Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
- Ennek a mennyiségnek a fele fog elfogyni, így a maradékot el lehet tenni hűtőszekrénybe.
- A nyers bacont kockázzuk fel, tegyük egy tányérra, és mikrohullámú sütőben süssük meg 1 perc alatt. (800 watton)
- Amikor megkelt a tészta, vegyünk elő egy sütőpapírt.
- Ezt kenjük meg vékonyan étolajjal.
- Nyújtsuk ki a tésztát. (én kezemmel lapítottam el!)
- Ezután egy nagyobb pohár/bögre szájával szaggattam ki az egyforma nagyságú fánkokat.
- Közepüket egy kis pogácsa szaggatóval lyukasztottam ki.
- A maradékot újra összegyúrtam, és ebből is lett még fánk, összesen 8 darab!
- Bő, forró olajban kisütjük őket, pár perc alatt.
- Süssük ki a kis maradék középső lyukakat is.
- Szedjük ki a kész fánkokat, tegyük azokat papírtörlő kendőre.
- Tetejére kenjünk a sós karamellből, és tegyünk rá néhány bacon kockát.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, egyszerűen elkészíthető
Elkészítési idő: 45 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag Sós fánkban |
Energia | 13070 kJ / 3114 kcal | 1633 kJ / 389 kcal |
Zsír | 115,2 g | 14,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 45,8 g | 5,7 g |
Szénhidrát | 473,4 g | 59,2 g |
amelyből cukrok | 224,5 g | 28,1 g |
Rost | 21,6 g | 2,7 g |
Fehérje | 24,7 g | 3,1 g |
Só | 9,26 g | 1,16 g |
A sós gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bacon bors burgonya burgonyapehely cukor élesztő étolaj fánk farsang glutén és tejmentes kókuszkrém margarin Naturbit lisztkeverék psyllium rost (útifűmaghéj) só sós sütőpor tojás víz