Sós gluténmentes gofri? Igen paradicsomos mozzarellás, bazsalikomos mártogatóval
Megszoktuk, hogy a gofri általában édes. De miért is? Sós gluténmentes gofri paradicsommal és mozzarella sajttal és bazsalikommal.
Hozzávalók 6 darabhoz
- 2 db közepes méretű érett paradicsom
- 125 g * mozzarella sajt
- 2 evőkanál finomra összevágott friss bazsalikom
- gluténmentes lisztek keveréke alternatív gabonákból (összesen 250 g)
- 100 g kukoricaliszt
- 80 g amarántliszt
- 70 g rizsliszt
- 1 teáskanál útifű maghéj (psylium)
- 1,5 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- 150 ml víz
- 100 g * Crème fraîche (vagy tejföl)
- 4 evőkanál olíva olaj
- 1,5 teáskanál étkezési só
- étolaj a sütőforma kikenéséhez
bazsalikomos mártogatóhoz:
- 250 g sovány étkezési * túró
- 100 g * Crème fraîche (vagy tejföl)
- 3 evőkanál * tej
- 1 evőkanál olíva olaj
- fűszerek ízlés szerint: bors, bazsalikom
Elkészítés:
- A paradicsomot és a mozzarella sajtot vágjuk apró kis kockákra (legyenek kisebbek, mint fél cm)
- Aprítsuk fel a friss bazsalikomot
- A száraz alapanyagokat: amaránt-, rizs-, kukoricaliszt, útifű maghéj és a sütőport keverjük össze alaposan egy tálban, majd adjuk hozzá az alaposan megmosott és felütött tojásokat, vizet, crème fraîche-t, olívaolajat és étkezési sót és keverjünk egyenletes csomómentes állagúvá habverővel vagy kézi mixerrel, amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
- Adjuk hozzá a paradicsom- és a mozzarella kockákat és a bazsalikomot
- Melegítsük elő a gofrisütőt és kenjük meg a lapját étolajjal
- 2-3 evőkanál tésztát tegyünk a sütőbe és süssük meg
- Ha a gluténmentes gofri megbarnult, óvatosan válasszuk le a formáról és helyezzük tányérra őket
- A mártogató hozzávalóit egy tálban keverjük el alaposan és a tetejét szórjuk meg bazsalikommal.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
* Laktózérzékenyek készíthetik a gluténmentes gofri receptet laktózmentes tejtermékekkel is.
Tápanyagtartalom |
1 db gofriban (Crème fraîche-el) |
Energia | 1901,5 kJ / 456 kcal |
Fehérje | 15,7 g |
Zsír | 26,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,8 g |
Szénhidrát | 36,1 g |
amelyből cukrok | 4,5 g |
Rost | 3,7 g |
A dietetikus tippje: a Crème fraîche magas, 30 % – 39 % zsírtartalmú élelmiszer. A zsírtartalom csökkentése érdekében helyettesíthető * 20%-os tejföllel is.
A sós gluténmentes gofri recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Ez a recept volt a Német Cöliákia Társaság (DZG) weboldalán 2015. júliusában a hónap gluténmentes receptje
Így készült a gluténmentes sós gofri:
- Recept címke: amarántliszt bazsalikom étolaj gluténmentes gofri receptek kukoricaliszt mozarella sajt olívaolaj paradicsom psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt street food sütőpor tehéntúró tej tejföl tojás