Sós gluténmentes gofri? Igen paradicsomos mozzarellás, bazsalikomos mártogatóval
Megszoktuk, hogy a gofri általában édes. De miért is? Sós gluténmentes gofri paradicsommal és mozzarella sajttal és bazsalikommal.
Hozzávalók 6 darabhoz
- 2 db közepes méretű érett paradicsom
- 125 g * mozzarella sajt
- 2 evőkanál finomra összevágott friss bazsalikom
- gluténmentes lisztek keveréke alternatív gabonákból (összesen 250 g)
- 100 g kukoricaliszt
- 80 g amarántliszt
- 70 g rizsliszt
- 1 teáskanál útifű maghéj (psylium)
- 1,5 teáskanál gluténmentes sütőpor
- 2 közepes méretű (M-es) tojás
- 150 ml víz
- 100 g * Crème fraîche (vagy tejföl)
- 4 evőkanál olíva olaj
- 1,5 teáskanál étkezési só
- étolaj a sütőforma kikenéséhez
bazsalikomos mártogatóhoz:
- 250 g sovány étkezési * túró
- 100 g * Crème fraîche (vagy tejföl)
- 3 evőkanál * tej
- 1 evőkanál olíva olaj
- fűszerek ízlés szerint: bors, bazsalikom
Elkészítés:
- A paradicsomot és a mozzarella sajtot vágjuk apró kis kockákra (legyenek kisebbek, mint fél cm)
- Aprítsuk fel a friss bazsalikomot
- A száraz alapanyagokat: amaránt-, rizs-, kukoricaliszt, útifű maghéj és a sütőport keverjük össze alaposan egy tálban, majd adjuk hozzá az alaposan megmosott és felütött tojásokat, vizet, crème fraîche-t, olívaolajat és étkezési sót és keverjünk egyenletes csomómentes állagúvá habverővel vagy kézi mixerrel, amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
- Adjuk hozzá a paradicsom- és a mozzarella kockákat és a bazsalikomot
- Melegítsük elő a gofrisütőt és kenjük meg a lapját étolajjal
- 2-3 evőkanál tésztát tegyünk a sütőbe és süssük meg
- Ha a gluténmentes gofri megbarnult, óvatosan válasszuk le a formáról és helyezzük tányérra őket
- A mártogató hozzávalóit egy tálban keverjük el alaposan és a tetejét szórjuk meg bazsalikommal.
Elkészítési idő: 30 perc
Nehézségi szint: kezdő
* Laktózérzékenyek készíthetik a gluténmentes gofri receptet laktózmentes tejtermékekkel is.
| Tápanyagtartalom |
1 db gofriban (Crème fraîche-el) |
| Energia | 1901,5 kJ / 456 kcal |
| Fehérje | 15,7 g |
| Zsír | 26,2 g |
| amelyből telített zsírsavak | 10,8 g |
| Szénhidrát | 36,1 g |
| amelyből cukrok | 4,5 g |
| Rost | 3,7 g |
A dietetikus tippje: a Crème fraîche magas, 30 % – 39 % zsírtartalmú élelmiszer. A zsírtartalom csökkentése érdekében helyettesíthető * 20%-os tejföllel is.
A sós gluténmentes gofri recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Ez a recept volt a Német Cöliákia Társaság (DZG) weboldalán 2015. júliusában a hónap gluténmentes receptje
Így készült a gluténmentes sós gofri:
- Recept címke: amarántliszt bazsalikom étolaj gluténmentes gofri receptek kukoricaliszt mozarella sajt olívaolaj paradicsom psyllium rost (útifűmaghéj) rizsliszt street food sütőpor tehéntúró tej tejföl tojás














Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

