Sós kalács gluténmentesen – nem csak húsvétra
Iri mama húsvétra egy gyönyörű gluténmentes sós kalácsot sütött
Ez a sós gluténmentes kalács a legjobb amit valaha készítettem 🙂. Az is biztos hogy nem csak ünnep napokon fogom megsütni. Aki elkészíti elégedett lesz vele.
Hozzávalók (14-16 szelethez):
- 350 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 100 g Schär Mix IT univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 10 g útifű maghéj (psyllium rost)
- 6 g só
- 7 g GM porélesztő
- 10 g cukor
- 100 g vaj vagy margarin
- 1 db M-es méretű tojás
- 70 g ricotta sajt (esetleg mascarpone, de növényi alternatíva is jó)
- 1 csipet xantán (elhagyható)
- 400 g langyos tej (növényi alternatíva is jó, pl. rizsital)
A gluténmentes sós kalács elkészítése:
- Minden száraz hozzávalót dagasztó tálba mérek, villával vagy kézi habverővel, alaposan elkeverem.
- Ezután a langyosra melegített tejet, a lágy vajat, tojást és a ricottát belemérem.
- Dagasztó gép spiráljával elkezdem összeállítani a tésztát, közben fokozatosan adagolom a langyos tejet. Akkor jó a tészta állaga, ha közepesen lágy. Ha más típusú liszttel készítitek, az állagára figyeljetek. A kelttészta picit lágyabb legyen, akkor lesz puha a végeredmény.
- Mikor elválik az edény falától, 10 percig pihentetem.
- Addig leolajozom a sütőpapírt, egy 32 x 13 x 7 cm-es formát kibélelem vele.
- Olajos kézzel gombócokat gömbölyítek a tésztából, kirakosgatom a formát.
- Lehet kisebb, nagyobb darabokra is gömbölyíteni. Legközelebb, egyben belesimítom, úgy sütöm meg.
- Konyhapulton duplájára kelesztem. Ez lehet 1 óra, de több is.
- Most alsó, felső sütési funkcióban, 180 °C fokon sütöttem 35 percen keresztül.
- Papírral rácsra emeltem, visszatettem még 10 percre sülni.
- Kiemelem, hűtöm.
- Azonnal fogyasztható, és/ vagy fagyasztható.
Jó étvágyat kívánok 🙂.
Elkészítési idő: 1,5-2 óra
Nehézségi szint: haladó
A recept tápérték számítása folyamatban.
A gluténmentes sós kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő glutén és tejmentes húsvéti receptek kalács lisztkeverék margarin mascarpone növényi mascarpone alternatíva reggeli ricotta sajt rizsital Schär Mix B Schär Mix it / Schär baking mix só tej tojás uzsonna és tízórai vaj vendégváró xantán