Sós karamellás éjjeli szelet – gluténmentes süti 40 perc alatt
KolosFreeFood receptválogatásunk egy rizslisztes piskóta alapú, sós karamellás gluténmentes sütivel bővült.
Teljesen rákattantam a sós karamellre. Egy igazán csokoládés gluténmentes piskótát sütöttem, tetején csokidarabokkal. Miután megsült külön reszeltem csokoládétét a tésztára, majd nyakon öntöttem sós karamellmártással, amihez szezámmagot daralátam le. A szezám és a sós karamella kellően üdítővé teszi az amúgy nagyon-nagyon édes alaptésztát. És miért éjszaka szelet? Mert a piskóta sötét, és a tetejére szórtam szezámmagokat, amik a csillagokat szimbolizálja. Nagyon egyszerű sütemény, érdemes kipróbálni.
Hozzávalók (8 szelethez)
Tésztához :
- 5 db közepes méretű M-es tojás
- 5 evőkanál kristálycukor
- 7 evőkanál rizsliszt
- 1 zacskó vaníliás cukor
- csipet só
- fél csomag gluténmentes sütőpor
- 100 g mentes étcsokoládé
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 dl frissen főzött kávé
Tetejére:
- 20 g mentes étcsokoládé
- ízlés szerint szezámmag
- esetleg még pár gramm étcsokoládé, amit lereszelünk
Sós karamellhez:
- 200 g cukor
- 60 g Vénusz margarin
- 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
- fél teáskanál só
Szezámmagkrémhez:
- 80 g szezámmag
A gluténmentes éjjeli szelet elkészítése:
- Olvasszuk fel a 100 g mentes étcsokoládét az étolajjal mikrohullámú sütőben.
- A tojásokat verjük fel a cukorral és a csipet sóval.
- Én most robotgép segítségével egyben vertem fel a tojások sárgáját és a fehérjéét.
- Amikor már kemény habbá verődött a tojás, akkor szitájuk hozzá a rizslisztet és a sütőport.
- Keverjük össze.
- Ehhez adjuk a megolvasztott olajos étcsokoládét, és a frissen főzött kávét.
- Óvatosan keverjük össze, és sütőpapírral bélelt kisebb tepsi öntsük a tésztát. (tepsi: 31 x 22 cm)
- Tetejére vágjunk kb. 20 g mentes csokoládét.
- Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 20 – 25 perc alatt készre sütjük.
- Közben elkészítjük a sós karamellt.
- A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
- Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
- Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
- Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
- Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
- A szezámmagot ledaráljuk, egészen addig amíg már-már kicsapódik a benne lévő olaj.
- A karamellhez keverjük a ledarált szezámmagkrémet.
- A közben megsült piskótát, egy villa segítségével szurkáljuk meg.
- Esetleg reszeljünk még rá étcsokoládét.
- A piskótára öntsük a sós karamellt.
- Ennek a tetejére öntsük a sós-szezámmagkrémes öntetet.
- Hűtőbe téve várjuk meg, hogy kicsit megdermedjen az éjjeli szeletünk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Elkészítési idő: 40 perc
A recept tápérték számítása folyamatban
A sós karamellás gluténmentes süti recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor édes étolaj gluténmentes étcsokoládé gluténmentes piskóta kávé margarin rizs főzőkrém rizsliszt só sütőpor szezámmag tojás vaníliás cukor vendégváró