Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Sós karamellás éjjeli szelet – gluténmentes süti 40 perc alatt

gluténmentes süti recept éjjeli szeletKolosFreeFood receptválogatásunk egy rizslisztes piskóta alapú,  sós karamellás gluténmentes sütivel bővült.

Teljesen rákattantam a sós karamellre. Egy igazán csokoládés gluténmentes piskótát sütöttem, tetején csokidarabokkal. Miután megsült külön reszeltem csokoládétét a tésztára, majd nyakon öntöttem sós karamellmártással, amihez szezámmagot daralátam le. A szezám és a sós karamella kellően üdítővé teszi az amúgy nagyon-nagyon édes alaptésztát. És miért éjszaka szelet? Mert a piskóta sötét, és a tetejére szórtam szezámmagokat, amik a csillagokat szimbolizálja. Nagyon egyszerű sütemény, érdemes kipróbálni.

Hozzávalók (8 szelethez)

Tésztához :

  • 5 db közepes méretű M-es tojás
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 7 evőkanál rizsliszt
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • csipet só
  • fél csomag gluténmentes sütőpor
  • 100 g mentes étcsokoládé
  • 2 evőkanál napraforgó étolaj
  • 1 dl frissen főzött kávé

Tetejére:

  • 20 g mentes étcsokoládé
  • ízlés szerint szezámmag
  • esetleg még pár gramm étcsokoládé, amit lereszelünk

Sós karamellhez:

  • 200 g cukor
  • 60 g Vénusz margarin
  • 250 ml Alpro Kókuszkrém főzéshez
  • fél teáskanál só

Szezámmagkrémhez:

  • 80 g szezámmag

A gluténmentes éjjeli szelet elkészítése:

  • Olvasszuk fel a 100 g mentes étcsokoládét az étolajjal mikrohullámú sütőben.
  • A tojásokat verjük fel a cukorral és a csipet sóval.
  • Én most robotgép segítségével egyben vertem fel a tojások sárgáját és a fehérjéét.
  • Amikor már kemény habbá verődött a tojás, akkor szitájuk hozzá a rizslisztet és a sütőport.
  • Keverjük össze.
  • Ehhez adjuk a megolvasztott olajos étcsokoládét, és a frissen főzött kávét.
  • Óvatosan keverjük össze, és sütőpapírral bélelt kisebb tepsi öntsük a tésztát. (tepsi: 31 x 22 cm)
  • Tetejére vágjunk kb. 20 g mentes csokoládét.
  • Előmelegített 180 °C-os sütőben kb. 20 – 25 perc alatt készre sütjük.
  • Közben elkészítjük a sós karamellt.
  • A cukrot olvasszuk fel, egy vastagabb falú lábasban, ne kevergessük fakanálla, csak óvatosan forgassuk a lábast.
  • Ha felolvadt a cukor, adagoljuk hozzá a vénusz margarint, apránként, most már fakanál segítségével olvasszuk fel a margarint.
  • Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a forró olvadt karamell.
  • Amikor már teljesen felolvadt a margarin, adjuk hozzá a kókuszkrémet (lehet rizskrém is!) és egyet hevítsünk rajta, majd zárjuk el a gázt alatta.
  • Mehet bele a kevés só, keverjük el benne.
  • A szezámmagot ledaráljuk, egészen addig amíg már-már kicsapódik a benne lévő olaj.
  • A karamellhez keverjük a ledarált szezámmagkrémet.
  • A közben megsült piskótát, egy villa segítségével szurkáljuk meg.
  • Esetleg reszeljünk még rá étcsokoládét.
  • A piskótára öntsük a sós karamellt.
  • Ennek a tetejére öntsük a sós-szezámmagkrémes öntetet.
  • Hűtőbe téve várjuk meg, hogy kicsit megdermedjen az éjjeli szeletünk.

Jó étvágyat kívánok!

Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető

Elkészítési idő: 40 perc

A recept tápérték számítása folyamatban

A sós karamellás gluténmentes süti recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.

gluténmentes süti recept éjjeli szelet

Sús karamellás, rizslisztes, kávés, csokis gluténmentes piskóta alapú süti

Kategória: , ,