Spárgafelfújt
- 10 dkg *vaj
- 8 dkg szezámmagliszt
- 5 dl *tej
- 3 db M-es méretű tojás
- 20 dkg reszelt Gouda *sajt
- 50 dkg zöld spárga
- 5 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
a formák kikenéséhez
- kevés vaj és szezámmagliszt
Elkészítés:
- 10 dkg vajat megolvasztunk egy lábasban, megfuttatjuk rajta a szezámmaglisztet, majd lehúzzuk a tűzhelyről és folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a tejet.
- Ha simára kevertük, visszatesszük a tűzhelyre és közepes lángon még kb. 5 percig kevergetjük. Ha kész, lehúzzuk a tűzhelyről.
- A fokhagymát meghámozzuk, felszeleteljük és az olívaolajon illatosra pirítjuk.
- A megtisztított spárga fás részét eltávolítjuk és kis darabokra vágjuk.
- Az illatos fokhagymás serpenyőbe szórjuk, felöntjük fél dl vízzel és fedő alatt kb. 10-15 perc alatt puhára pároljuk.
- Ha kész, átszedjük egy mély tálba és botmixerrel turmixoljuk (adhatunk hozzá 1-2 evőkanállal a mártásból is).
- Hozzáadjuk a mártáshoz, csomómentesen elkeverjük, majd hozzáadjuk a megmosott egyesével felütött, enyhén elhabart tojásokat és a kis lyukú reszelőn lereszelt sajtot is.
- Sózzuk-borsozzuk és alaposan összekeverjük, majd a kivajazott, szezámmagliszttel körbeszórt kisebb kerámia sütőformákba adagoljuk és 180 ºC -os sütőben kb. 30-35 percig sütjük.
- Frissen, forrón tálaljuk.
Elkészítési idő: 70-80 perc
Nehézségi szint: haladó
* Cöliákiával együttesen fennálló másodlagos laktózérzékenység esetén használható laktózmentes tej, vaj és sajt is.
- Recept címke: fokhagyma gouda sajt olívaolaj spárga szezámmagliszt tej tojás vaj