Spenótos gluténmentes tortilla salsaval és tükörtojással
Kolos a KolosFreeFood rovatunk házigazdája küldte nekünk ezt a receptet.
Gyerekként egyáltalán nem szerettem a spenótot. Ma már tudom, hogy nagy hiba volt ez akkoriban. Felnőttként aztán megkedveltem. A tortilla nagy favorit volt eddig is itthon, de mindig hússal ettük. Eszembe jutott, mi lenne, ha a kettőt kombinálnám, most így húsmentesen is, sok-sok zöldséggel. Nagyon finom lett. Egy próbát megér mindenkinek!
Hozzávalók 4 gluténmentes tortilla készítéséhez:
- 80 g bébispenót
- 0,5 dl víz
Tortilla hozzávalói:
- Naturbit gluténments tortilla lisztkeverék 300 gramm
- 300 g víz
- 10 g friss Budafoki élesztő
- 1 evőkanál étolaj
- pici só
- pici cukor
- sütéshez 1-1 teáskanál étolaj
Salsa:
- 40 g bébispenót
- 100 g kukorica
- 130 g vegyes vágott zöldségsaláta keverék (répa, káposzta, jégsaláta)
- 60 g koktélparadicsom
- fél citrom kifacsart leve
- 1 evőkanál extra szűz olíva olaj
- 1 teáskanál 10%-os ételecet
- ízlés szerint só és bors
Tetejére:
- fejenként 1-1 tükörtojás
- + húsimádóknak 1-3 szelet sült bacon
Elkészítés
- a bébispenótot a fél deciliter vízben megpároljuk, majd a maradék folyadékkal össze-turmixoljuk
- kimérjük a Naturbit tortilla lisztkeverékből 300 g-ot, adjuk hozzá az összeturmixolt bébispenótot továbbá a 300 g vizet valamint a a 10 g friss élesztőt, a sót és a cukrot
- ezeket keverjük össze, ruganyos tésztát kapunk
- pihentessük szobahőmérsékleten a tortilla tésztát
- közben elkészítjük a salsát, a zöldségeket összekeverjük, hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, ecetet, extra szűz étolajat és ízlés szerinti sót, borsot
- a torilla tésztát 4 részre osztjuk, kis gombócok formájában
- rizslisztezett sütőpapíron egyenként kör alakúra nyújtjuk a tésztagombócokat
- kiolajozott, nagy átmérőjű tapadásmentes, felforrósított serpenyőbe öntjük az egy teáskanál étolajat
- ebbe tesszük a kör alakú tésztát, kb. 5-5 perc alatt mindkét oldalát megsütjük (akkor az igazi, ha picit megbarnul a tésztánk néhány helyen)
- ha kész mind a kisült 4 torilla lap megsütjük egyenként a tükörtojást
- egyenként megtöltjük a salsával a tortillát, félbe hajtjuk és a tetejére tesszük a tükörtojást
Elkészítési idő: 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
TIPP a húsimádóknak: a kisült bacon szeleteket tegyék a félbehajtott tortillába a salsa mellé
Jó étvágyat kívánok!
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adagban sült bacon nélkül |
Energia | 7580 kJ / 1809 kcal | 1 894 kJ / 452 kcal |
Zsír | 60,5 g | 15,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 11,7 g | 2,9 g |
Szénhidrát | 263,7 g | 65,9 g |
amelyből cukrok | 16,9 g | 4,2 g |
Rost | 22,1 g | 5,5 g |
Fehérje | 40,3 g | 10,1 g |
Só | 4,68 g | 1,17 g |
A spenótos gluténmentes tortilla recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors citrom cukor ecet élesztő étolaj ivóvíz jégsaláta káposzta kukorica olívaolaj paradicsom répa só sós spenót street food tortilla