Superfood biscuit – finomság értékes alapanyagokból
Ne gondoljuk, hogy nem lehet ízletes IR barát gluténmentes kekszet készíteni egészséges alapanyagokból. Íme a példa!
Hozzávalók 25 db gluténmentes kekszhez:
- 80 g hajdinaliszt
- 20 g * chiamag
- 1 közepes méretű (M-es) tojás
- 50 g xilit (édesítőszer)
- 70 g ** vaj
- 50 g törökmogyoró
- 20 g goji bogyó
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, majd keverjük össze. Közepébe tegyünk egy mélyedést, majd üssük bele az alaposan megmosott tojást.
- A vajat enyhén olvasszuk meg, majd tegyük a többi hozzávalóhoz.
- A mogyorót és a goji bogyót vágjuk apróra, majd keverjük az egész masszához és dolgozzuk át.
- Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd vegyünk ki egy diónyit a masszából, két kezünkkel formázzunk belőle korongot, majd tegyük a tepsire. Így folytassuk a maradék masszával. Tehetjük közelebb is egymáshoz, mert nem fognak nagyon szétterülni. (Akár egy tepsire is ráfér.)
- Süssük 160 °C-on kb. 10-13 percig, míg enyhén nem kezd pirulni a teteje, majd tegyük sütőrácsra és hagyjuk kihűlni. Jól záródó dobozban akár több napig is eláll.
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
* Az aztékzsálya mag ajánlott napi max. bevieli mennyisége 15g bővebben
** Cöliákia mellé társult laktózintolerancia esetén használható laktózmentes vaj is.
Elkészítési idő: 20 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom egy darabban 25 db. készítésekor
Energia | 69 kcal /288,4 kJ |
Fehérje | 1,8 g |
Zsír | 4,3 g |
Szénhidrát | 5,3 g |
Élelmi rost | 0,7 g |
Az IR barát gluténmentes keksz receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: 30 perc alatt chia mag édesítőszer goji bogyó hajdinaliszt IR barát GM receptek keksz max. 20 perces gluténmentes receptek mogyoró tojás vaj xilit