Sütőtökös – fahéjas – kakaós csíkos gluténmentes kalács
Iri mama egy finom gluténmentes kaláccsal bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Az úgy volt hogy, előző nap sütöttem tököt, maradt belőle. Kalácsot, olyan igazit próbáltam újra készíteni. Láttam már több alkalommal hogy tökkel sütnek ezt, azt. Gondoltam kipróbálom, ha már maradt. Nagyon jól tettem. Tényleg olyan lett mint az igazi. Másnap is puha, szaftos. Próbáljátok ki ti is.
Hozzávalók (kb. 16 szelethez):
- 20 dkg It’s us Miklós’univerzál mix gluténmentes lisztkeverék (korábbi néven Naturbit Alfa-mix)
- 20 dkg It’s us Maria’s gluténmentes lisztkeverék
- 2 dl tej (növényi itallal is jól működik)
- 7 g porélesztő
- 60 g cukor
- 3 g só
- 30 g vaj vagy margarin
- 1 db tojás sárgája
- 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
Tészta egyik felébe :
- 80g sült sütőtökpüré
Másik felébe :
- 7 g gluténmenttes kakaópor
- 15 g tej
- 4 g fűszer mix keverék (fahéj, coriander, szerecsendió, gyömbér, szegfűszeg, kömény)
Kenéshez:
- 15g tejszín
Tetejére:
- 1 0 g étolaj
Kész gluténmentes kalács tetejére:
- 15g tej
A sütőtökös – fahéjas – kakaós csíkos kalács elkészítése:
- Lisztet, élesztőt, cukrot, sót egy nagyobb tálba mérem, elkeverem.
- Hozzáadom a tojássárgáját, és az olvasztott margarint.
- Rugalmas tésztát dagasztok.
- Ezután elfelezem a tésztát és az egyikhez adom a tökpürét, majd alaposan elkeverem, dagasztom. A tésztához másik feléhez adagolom a kakaóport és a tejet, majd ezt is simára, egyneműre dolgozom. Akkor jó, ha rugalmas, lágy a tészta.
- Mind a két gombócot, külön tálba teszem, lefedem. 1 órát kelesztem, kb. a duplájára. Attól függ milyen meleg van a lakásban.
- Ezután lisztezett gyúrólapra borítom a sárga tésztát, mert a töktől szép színe lesz. Kinyújtom egy nagyobb téglalappá.
- A kakaós tésztát liszttel szórt sütőpapíron nyújtom ki, azonos méretűre.
- A sárga tésztát lekenem tejszínnel. A kakaós lapot sütőpapírral együtt ráfordítom a sárga tésztára.
- Sodrófával kicsit nyújtom. Hogy egyenletes legyen, széleit behajtom, majd felülről lefelé feltekerem mint a bejglit.
- Sütőpapírral együtt egy 35 x 23 x 4cm formába emelem.
- Tetejére vékonyan olajat kenek hogy ne száradjon ki.
- Duplájára kelesztem, kB. 45-55 perc.
- 170 °C fokra előmelegített sütőbe 25- 35 percig sütöm.
- Fogpiszkálóval ellenőrzöm, ha már nem ragacsos, akkor kész.
- Rácson hűtöm. Tetejét tejjel lekenem, letakarom, így hagyom míg kihűl.
- Ezután szeletelem.
Gyönyörű, puha, szaftos, illatos kalács lett. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: 3 óra
Nehézségi szint: haladó
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet sütőtökös, fahéjas, kakaós gluténmentes kalácsban |
Energia | 9390 kJ / 2236 kcal | 587 kJ / 140 kcal |
Zsír | 50,4 g | 3,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 22,3 g | 1,4 g |
Szénhidrát | 411,0 g | 25,7 g |
amelyből cukrok | 126,0 g | 7,9 g |
Rost | 16,7 g | 2,8 g |
Fehérje | 20,0 g | 1,3 g |
Só | 5,39 g | 0,34 g |
A sütőtökös – fahéjas – kakaós csíkos kalács tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
sütőtökös gluténmentes kalács
- Recept címke: cukor élesztő fahéj gyömbér It's us gluténmentes termékek It's us Maria's sweet baking mix liszt It's us Miklo's universal mix lisztkeverék kakaópor kalács koriander margarin NATURBIT ALFA-MIX psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli só sütőtök szegfűszeg szerecsendió tej tojássárgája uzsonna és tízórai vaj vendégváró vw