Sütőtökös gluténmentes brownie
Hogyan valósítsuk meg, hogy minden étkezésünk zöldséget vagy gyümölcsöt tartalmazzon? Rejtsük el az ízletes, tápanyagban gazdag alapanyagokat akár a gluténmentes süteményeinkben is! Így nem csak az ízét tesszük különlegesebbé, hanem a tápanyagtartalmát is növeljük! Gluténmentes brownie tízóraira, uzsonnára is kiváló választás.
Hozzávalók 1 kisebb tepsihez (12 db-hoz):
- 400 g sütőtök
- 100 g kölesliszt
- 1 kiskanál gluténmentes sütőpor
- 50 g olívaolaj
- 20 g GM kakaópor
- 20 g * 4:1 édesítő (ízlés szerint lehet több is)
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 30 g dió
* 1 adag édesítőszer 4 adag cukor édesítő erejének felel meg
Elkészítés:
- A sütőtököt hámozzuk meg, majd vágjuk apró kockákra és főzzük puhára kb. 20 perc alatt. Ha a sütőtök megpuhult, szűrjük le és turmixoljuk puhára.
- A sütőt melegítsük elő 180 °C fokra.
- A pürésített sütőtökhöz adjuk hozzá az olajat, a kakaóport, és az édesítőt majd keverjük simára. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet is.
- A tojásokat mossuk meg, üssük fel, majd a sárgájával együtt verjük fehéredésig. Amikor a tojáshab elkészült, óvatosan adjuk hozzá a masszához.
- Egy formát béleljünk ki sütőpapírral, majd töltsük bele a tésztát, szórjuk meg a dióval és tehetjük is a sütőbe.
- 20-25 perc alatt süssük készre, majd rácson hagyjuk kihűlni, és már kínálhatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
Elkészítési idő: kb. 45 perc
Nehézségi szint: kezdő
TIPP: receptünk tejmentes így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes étrendjükbe.
Tápanyagtartalom egy darabban:
Energia | 151,5 kcal/633,4 kJ |
Fehérje | 3,5 g |
Zsír | 9,9 g |
Ebből telített zsír | 1,2 g |
Szénhidrát | 11 g |
Ebből cukor | 1,5 g |
Élelmi rost | 0,6 g |
A gluténmentes brownie receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg.
- Recept címke: édesítőszer glutén és tejmentes gluténmentes brownie kakaópor kölesliszt olívaolaj sütőpor sütőtök uzsonna és tízórai