Szedres gluténmentes sütemény recept
Régebben azt tanították a “lisztérzékenyeknek” helyesebb kifejezéssel gluténérzékenyeknek, hogy a zab is tiltott a gluténmentes étrendben. Ez így nem igaz. A zab alapvetően gluténmentes, de betakarítás, tárolás és csomagolás során szennyeződhet gluténnal. Tehát nem kell lemondani a zabról a gluténmenetes diétában, de csak kifejezetten “gluténmentes” jelöléssel ellátott, előre csomagolt zabkészítményeket válasszunk! Mai szedres gluténmentes sütemény receptünk gluténmentes zabpehelyliszttel készült.
- 5 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1,5 evőkanál édesítőszer
- 1,2 dl Alpro rizs főzőkrém („rizstejszín”)
- 1 evőkanál vanília aroma
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 10 g útifű maghéj
- 12,5 dkg Glutenix gluténmentes zabpehely liszt
- 15 dkg szeder
Elkészítés
- A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk.
- A sárgáját kikeverjük az édesítővel, vanília aromával, rizstejszínnel.
- Hozzáadjuk a hab felét, elkeverjük, majd beletesszük az útifüvet, lisztet, sütőport
- Összekeverjük, és beleforgatjuk a maradék habot.
- A legvégén keverjük bele a szedret.
- Szilikon formába tesszük és 180 °C fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 35 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 db. esetén 1 szedres gluténmentes kockában (kb. 5 – 6 dkg) |
Energia | 990 kcal 4138 kJ | 83 kcal / 346 kJ |
Fehérje | 45,0 g | 3,8 g |
Zsír | 41,2 g | 3,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,3 g | 0,9 g |
Szénhidrát | 103,1 g | 8,6 g |
amelyből cukrok | 16,1 g | 1,1 g |
Rost | 22,0 g | 1,8 g |
A szedres gluténmentes sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alpro édesítőszer Glutenix gluténmentes zabpehelyliszt psyllium rost (útifűmaghéj) rizs főzőkrém sütőpor szeder tojás vanília aroma