Szénhidrát csökkentett, extra magvas gluténmentes kiflik
Kolos házi gluténmentes péksége vasárnap is üzemel. Gyönyörű, szénhidrát csökkentett gluténmentes kiflikkel lepte meg szerkesztőségünket:
Vasárnaponként reggel járunk vásárolni. Ilyenkor az egyik diszkontláncál épp akkor sülnek ki a magvas kiflik. Ilyenkor reggelente nagyon megkívánom azokat, de ugye sajnos nem ehetek belőle. Így hát hazaértem, és elkészítettem a saját brutál-sokmagvas gluténmentes kiflimet. Ráadásul rostban gazdag, szénhidrátcsökkentett változatban.
Hozzávalók (4 db gluténmentes kiflihez):
tésztához:
- 220 g Kate’s low carb mix, csökkentett szénhidráttartalmú, rostban gazdag kovászos kenyérliszt
- 10 g frissen facsart citromlé
- 8 g napraforgó étolaj
- 250 g meleg víz
- 40 g szezámmag
magvas réteghez:
- 5 evőkanál vegyes magkeverék (tök-napraforgó-fekete-fehérszezám- és napraforgómag)
- 1,5 dl langyos víz
- 1 teáskanál só
lekenéshez:
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 teáskanál ketchup
A magvas gluténmentes kifli elkészítése:
- Pirítsuk meg az 50 g szezámmagot, majd még melegen daráljuk össze.
- Nem baj, ha lesznek még benne nagyobb darabok, így lesz jó.
- Áztassuk be a magvakat a 1,5 dl vízbe.
- Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
- Készítsük el a tésztát.
- A folyékony összetevőket kimérjük, összekeverjük.
- Ehhez adagoljuk a lisztkeveréket és a ledarált, vagy összedarált, pirított szezámmagot, a sót.
- Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk, és pihentetjük 5 percig.
- Addig a beáztatott magvakról leöntjük a vizet.
- Egy sütőpapírra szépen elhalmozzuk a lecsöpögtetett magvakat.
- A tésztát ezen a sütőpapíron nyújtjuk ki kör alakúra, addig is rátapadnak a magvak.
- A kör alakú tésztalapot négy, egyforma félbe vágjuk.
- Hosszabbik végéről tekerjük fel.
- A kifliket kissé formázzuk görbére.
- A napraforgó étolajat keverjük össze a ketchuppel.
- A kifliket kenjük le ezzel a keverékkel.
- A 190 °C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt süssük készre.
- Amikor készen vannak a kiflik, kevés vízzel permetezzük le azokat.
- Ha már kihűltek, ehetjük is.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, nagyon könnyű elkészíteni
Elkészítés: 40 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. extra magvas gluténmentes kifliben |
Energia | 5275 kJ / 1256 kcal | 1318 kJ / 314 kcal |
Zsír | 69,8 g | 17,5 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,4 g | 2,6 g |
Szénhidrát | 124,8 g | 31,2 g |
amelyből cukrok | 5,2 g | 1,3 g |
Rost | 72,8 g | 18,2 g |
Fehérje | 23,1 g | 5,8 g |
Só | 7,10 g | 1,78 g |
A recept tejmentes, laktózmentes, tojásmentes, és csökkentett szénhidrát tartalmú, így összetett diéta esetén is beépíthető a gluténmentes étrendbe.
A csökkentett szénhidrát tartalmű, magvas gluténmentes kifli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom étolaj glutén és tejmentes gluténmentes péksütemények IR barát GM receptek It's us gluténmentes termékek It's us Kate's low carb mix gluténmentes lisztkeverék ketchup kifli lisztkeverék napraforgómag reggeli só szezámmag tej - tojás - gluténmentes tojásmentes tökmag uzsonna és tízórai víz