Szilvás-mandulás gluténmentes desszert
- 40 dkg friss szilva
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1-2 teáskanál kristálycukor
- 100 g darált mandula
- 100 g hideg * vaj
- 40 g kristálycukor – cukor
A tetejére:
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
- A szilvát megmossuk, kettéválasztjuk, magjukat kidobjuk és a fél szilvákat egy sütőtálba helyezzük.
- Megszórjuk az őrölt fahéjjal elkevert cukorral és összeforgatjuk.
- A darált mandulát összekeverjük a cukorral, majd összemorzsoljuk a felkockázott hideg vajjal.
- Az így kapott morzsát rászórjuk a cukros-fahéjas szilvára, úgy, hogy lehetőleg mindenhova jusson. 180 °C fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb.30 perc alatt készre sütjük.
- Közben a szeletelt mandulát száraz serpenyőbe szórjuk és közepes lángon 5-8 perc alatt, sűrűn rázogatva megpirítjuk.
- Ha kész a desszert, megszórjuk a pirított mandulával és langyosan tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagra vonatkozólag
Energia | 504 kcal / 2108 kJ |
Fehérje | 11,3 g |
Zsír | 39,6 g |
Szénhidrát | 24,4 g |
Élelmi rost | 5,4 g |
A gluténmentes desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel, Dékei Zóra, weboldalunk dietetikusa végezte el.
* Laktózintoleranciások készíthetik laktózmentes vajjal is!
- Recept címke: cukor mandula őrölt fahéj szilva vaj