Sztrapacska glutén nélkül elkészítve
Kiváló gyorsan elkészíthető és laktató étel a sztrapacska. Természetesen glutén nélkül elkészítve 🙂
- 30 dkg tisztított burgonya (kb. 38 – 40 dkg nem tisztított)
- 2 db közepes méretű (M-es) tojás
- 13,5 dkg barna rizsliszt
- só
- annyi víz, hogy sűrű masszát kapjunk
Tálaláshoz:
- 12,5 dkg juhtúró
- 15 dkg szalonna
- ízlés szerint tejföl
- 1 – 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
- A burgonyát megmossuk, majd lereszeljük.
- Besózzuk, hagyjuk 15 percet állni, majd kinyomkodjuk.
- Hozzáadjuk a tojásokat, és a barna rizslisztet, majd alaposan kikeverjük, hozzáadunk annyi vizet, hogy sűrű masszát kapjunk.
- Forró, lobogó vízbe szaggatjuk, kifőzzük, majd leszűrjük.
- A szalonnát felkockázzuk, majd kis olajon megsütjük, majd kiszedjük a szalonnát, a galuskát viszont ebbe beletesszük, megforgatjuk, „sütjük” pár percig
- Ezután belemorzsoljuk a juhtúrót, és megolvasztjuk benne.
- Tálra tesszük, tejfölt teszünk rá, szalonnával tálaljuk.
Nehézség: közepes
Elkészítési idő: kb. 50-60 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 3 adag esetén 1 adag sztrapacskában |
4 adag esetén 1 adag sztrapacskában |
Energia | 1800 kcal /7524 kJ | 600 kcal /2508 kJ | 450 kcal / 18810 kJ |
Fehérje | 68,0 g | 22,7 g | 17,0 g |
Zsír | 100,8 g | 33,6 g | 25,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 42,5 g | 14,2 g | 10,6 g |
Szénhidrát | 142,4 g | 47,5 g | 35,6 g |
amelyből cukrok | 3,5 g | 1,2 g | 0,9 g |
Rost | 13,3 g | 4,4 g | 3,3 g |
A gluténmentes sztrapacska recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt burgonya étolaj gluténmentes egytálétel juhtúró rizsliszt só szalonna tejföl tojás túró víz