Tavaszi gluténmentes pohárdesszert – epres – gesztenyés krémmel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres gesztenyés pohárdesszerttel bővült.
Az egyik kedvenc tavaszi gyümölcsöm az eper. Minden mennyiségben és minden féle formában képes lennék megenni ezt a zamatos gyümölcsöt. Most egy gluténmentes pohárdesszertet készítettem belőle, amely akár a húsvéti asztalon is megállná a helyét.
Hozzávalók (8 adaghoz):
A tészta hozzávalói:
- 4 db L-es méretű tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 2 teáskanál GM sütőpor
- pár csepp zöld gél állagú ételfesték
A krém hozzávalói:
- 250 g fagyasztott gesztenyepüré
- 3 dl növényi ital (most rizsital)
- 1 csomag gluténmentes vaníliás puding por
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 vanília rúd kikapart magjai
- 250 g növényi mascarpone krém
- 50 g Vénusz margarin
- 80 g porcukor
- 400 g eper
A tavaszi gluténmentes pohárdesszert elkészítése:
- Hagyományos piskótát készítünk, a tojások és a cukor habosításával.
- Amikor már majdnem jó a tojáshab, csöpögtessük hozzá a zöld ételfestéket.
- A kemény hathoz óvatosan szitáljuk a sütőporral elvegyített
- Most egy nagyobb, lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral és abba öntsük a tésztát.
- Előmelegített 170 °C-os sütőben kb. 10 – 12 perc alatt készre sütjük.
- Vegyük ki a tésztát és hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet.
- 3 dl tejből a három evőkanál kristálycukorral és a kikapart vanília rúd magjával sűrű pudingot főzünk.
- Kicsit hagyjuk hűlni a pudingot.
- Az epreket mossuk meg csepegtessük le, esetleg papírtörlőn szárítsuk meg.
- Majd vágjuk őket ketté.
- A kihűlt a puding hoz adjuk hozzá a gesztenyemasszát és kezdjük el kézi robotgép segítségével pürésíteni.
- Majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és a vegán mascarpone krémet.
- Legvégül adjuk hozzá a Vénusz margarint ami igazán selymessé, krémessé teszi azt.
- A kihűlt piskótából poharakba kiszúrunk egy-egy korongnyit. (én mindig a pohár szájával szaggatom ki a tészta korongot)
- Erre a tészta korongra kerülnek a félbevágott eper szemek.
- A vágott felület érintkezzen a pohár felületével.
- Az pedig töltsük meg egy egy adag krémmel
- Erre újra egy egy tészta korong kerüljön.
- A tetejére újból egy egy adag krém, majd egy egész szem eper, vagy ehető virág fej.
- Tegyük hűtőszekrénybe hogy egy picit megnedvesedjen, megpuhuljon a tészta korong.
Jó étvágyát kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
A recept tápérték számítása folyamatban
A gluténmentes poharas desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes eper ételfesték gesztenyemassza gesztenyepüré receptek glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes húsvéti receptek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék margarin növényi mascarpone alternatíva poharas desszertek porcukor rizsital sütőpor tojás vanília vanília puding vendégváró











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

