Tavaszi gluténmentes pohárdesszert – epres – gesztenyés krémmel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes epres gesztenyés pohárdesszerttel bővült.
Az egyik kedvenc tavaszi gyümölcsöm az eper. Minden mennyiségben és minden féle formában képes lennék megenni ezt a zamatos gyümölcsöt. Most egy gluténmentes pohárdesszertet készítettem belőle, amely akár a húsvéti asztalon is megállná a helyét.
Hozzávalók (8 adaghoz):
A tészta hozzávalói:
- 4 db L-es méretű tojás
- 4 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál It’s us Miklós univerzális gluténmentes lisztkeverék
- 2 teáskanál GM sütőpor
- pár csepp zöld gél állagú ételfesték
A krém hozzávalói:
- 250 g fagyasztott gesztenyepüré
- 3 dl növényi ital (most rizsital)
- 1 csomag gluténmentes vaníliás puding por
- 3 evőkanál kristálycukor
- 1 vanília rúd kikapart magjai
- 250 g növényi mascarpone krém
- 50 g Vénusz margarin
- 80 g porcukor
- 400 g eper
A tavaszi gluténmentes pohárdesszert elkészítése:
- Hagyományos piskótát készítünk, a tojások és a cukor habosításával.
- Amikor már majdnem jó a tojáshab, csöpögtessük hozzá a zöld ételfestéket.
- A kemény hathoz óvatosan szitáljuk a sütőporral elvegyített
- Most egy nagyobb, lapos tepsit béleljünk ki sütőpapírral és abba öntsük a tésztát.
- Előmelegített 170 °C-os sütőben kb. 10 – 12 perc alatt készre sütjük.
- Vegyük ki a tésztát és hagyjuk kihűlni.
- Amíg hűl a tészta elkészítjük a krémet.
- 3 dl tejből a három evőkanál kristálycukorral és a kikapart vanília rúd magjával sűrű pudingot főzünk.
- Kicsit hagyjuk hűlni a pudingot.
- Az epreket mossuk meg csepegtessük le, esetleg papírtörlőn szárítsuk meg.
- Majd vágjuk őket ketté.
- A kihűlt a puding hoz adjuk hozzá a gesztenyemasszát és kezdjük el kézi robotgép segítségével pürésíteni.
- Majd fokozatosan adjuk hozzá a porcukrot és a vegán mascarpone krémet.
- Legvégül adjuk hozzá a Vénusz margarint ami igazán selymessé, krémessé teszi azt.
- A kihűlt piskótából poharakba kiszúrunk egy-egy korongnyit. (én mindig a pohár szájával szaggatom ki a tészta korongot)
- Erre a tészta korongra kerülnek a félbevágott eper szemek.
- A vágott felület érintkezzen a pohár felületével.
- Az pedig töltsük meg egy egy adag krémmel
- Erre újra egy egy tészta korong kerüljön.
- A tetejére újból egy egy adag krém, majd egy egész szem eper, vagy ehető virág fej.
- Tegyük hűtőszekrénybe hogy egy picit megnedvesedjen, megpuhuljon a tészta korong.
Jó étvágyát kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
A recept tápérték számítása folyamatban
A gluténmentes poharas desszert tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édes eper ételfesték gesztenyemassza gesztenyepüré receptek glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes húsvéti receptek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék margarin növényi mascarpone alternatíva poharas desszertek porcukor rizsital sütőpor tojás vanília vanília puding vendégváró