Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Tejbegrízdesszert – gluténmentes desszert

gluténmentes desszert receptIri mama egy klasszikus receptet osztott meg velünk:

Ezt az ételt a véletlennek köszönhetően készítettem, több mint 40 éve. Akkor még hagyományos darából. Gyerekek kicsik voltak, vacsorára főztem tejbegrízt. Maradt egy kevés reggelre, elég kemény volt. Akkor jutott eszembe hogy pirítok morzsát, pici cukorral. Kanállal beleszaggattam, megforgattam benne. Na, ilyen finomat , mint egy lágy túrógombóc. Azóta, sűrűn készítek,de már mentesen. Pont olyan, mint régen volt. Imádom.

Hozzávalók (6 adaghoz):

  • 1 l tej vagy növényi alternatíva
  • 30 g cukor
  • 1 db citrom vagy narancs reszelt héja
  • 1 csipet só
  • 7 g vaníliás cukor
  • 200 g rizsdara

Forgatáshoz:

  • 30 g vaj vagy margarin vagy bármilyen zsiradék
  • 40-50 g gluténmentes zsemlemorzsa
  • 20 g cukor
  • 40 g darált dió

Tetejére:

  • Ízlés szerint lekvár, tejföl

A tejbegrízdesszert elkészítése:

  • Tejet cukorral, sóval, vaníliás cukorral, citrom reszelt héjával forrni felteszem.
  • Mikor kezd gyöngyözni, beleteszem a rizsdarát, sűrűre főzöm.
  • Amíg hűl, zsiradékon lepirítom a morzsát, darált dióval.
  • Végén elkeverem cukorral. Kanállal, tetszőleges méretű darabokat szaggatok, morzsára szedem.
  • Vigyázva megforgatom, hogy mindenhol érje a morzsa.
  • Azon melegében tálalom.
  • Tejfölt és lekvárt kínálok mellé, ki mivel szeretné fogyasztani.

Nagyon finom, próbáljátok ki Ti is. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nehézségi szint: kezdő

Elkészítési idő: 20 – 25 perc

Tápanyagtartalom az egészben 1 adag gluténmentes tejbegrízdesszertben
díszítés nélkül
Energia 9197 kJ / 2195 kcal 1533 kJ / 366 kcal
Zsír 83,7 g 14,0 g
  amelyből telített zsírsavak 42,6 g 7,2 g
Szénhidrát 292,4 g 48,7 g
  amelyből cukrok 109,9 g 18,3 g
Rost 10,5 g 1,8 g
Fehérje 53,0 g 8,8 g
2,87 g 0,48 g

gluténmentes desszert tejbegríz

Kategória: , , , , ,