Tejszínes gluténmentes kalács
Becsei Ferencné (Iri mama konyhája) küldte nekünk ezt a gluténmentes kalács receptet:
Ezt a finom kalácsot kávéhoz vagy teához fogyasztjuk. Önmagában egy pohár tejjel vagy kakaóval kitűnő reggeli. Aki elkészíti nem fog csalódni benne.
Hozzávalók 10 szelet gluténmentes kalácshoz:
- 20 dkg Schär mix B gluténmentes lisztkeverék
- 4 evőkanál cukor
- 1 teáskanál útifűmaghéj (psyllium rost)
- egy fél citrom reszelt héja
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál vaníliás cukor
- 50 g * tejszín (Helyette használható növényi tejszínalternatíva – főzőkrém is.)
- 140 g ivóvíz
- 4 evőkanál olaj
- 1 teáskanál gluténmentes porélesztő
Kakaós részhez :
- 1 evőkanál gluténmentes kakaópor
- 2 evőkanál víz
- 1 evőkanál * tejszín
Elkészítés :
- Száraz hozzávalókat tálba összekeverem, hozzáadom a citrom reszelt héját
- Olajat, tejszínt, vizet. Kézzel alaposan elkeverem,elfelezem a tésztát.
- Egyik marad fehér, másikba a kakaópor-tejszín – víz keveréket,
- beledolgozom, egyneműsítem a tésztát. 17 cm – es sütőformát kiolajozom,
- felváltva, olajba mártott kanállal beleszaggatom. Fogpiszkálóval tetejét kicsit áthúzom.
- Duplájára kelesztem kb. 30-40perc. majd 25-35 percig sütöm 180 °C fokon légkeveréssel.
- Rácson hűtöm.
Jó étvágyat kívánok hozzá.
Elkészítési idő: kb 90 perc (ebből kelesztés 40perc, sütés 35 perc)
Nehézségi szint: kezdő
TIPP: * Laktózmentes tejtermékekkel elkészítve laktózérzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják!
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 szelet kalácsban |
Energia | 4859 kJ /1157 kcal | 487 kJ / 116 kcal |
Zsír | 39,8 g | 4,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 15,8 g | 1,6 g |
Szénhidrát | 183,4 g | 18,3 g |
amelyből cukrok | 28,1 g | 2,8 g |
Rost | 14,9 g | 1,5 g |
Fehérje | 8,4 g | 0,8 g |
Só | 4,60 g | 0,46 g |
A tejszínes gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor élesztő kakaópor kalács lisztkeverék olaj psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tejszín vaníliás cukor víz