Téli rózsa – töltött gluténmentes palacsinta kosárkák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy különleges gluténmentes palacsinta recepttel bővült.
A tél közepén járunk. Használjuk fel a savanykás almát, készítsünk belőle töltött gluténmentes palacsintát, közepére tegyünk alma rózsát, szórjuk meg tört pisztáciával. Igazán finom, mutatás akár vendégváró falatkának is kitűnő.
Hozzávalók (12 darab palacsintához):
Palacsinta tésztához:
- 200 g Mester Család gluténmentes palacsintapor
- 1 db tojás
- 250 ml növényi ital (most rizsital)
- 200 ml szénsavas víz
- 2 teáskanál cukor
- minden palacsintához pár csepp napraforgó étolaj
Növényi túrótöltelékhez:
- 250 g növényi túróalternatíva
- 80 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 db bio citrom reszelt héja
- ízlés szerint vanília kivonat
- csipet só
Alma rózsa:
- 1 db közepes méretű alma (nálam most idared)
Tetejükre:
- 2 evőkanál olvasztott növényi margarin
- 2 teáskanál porcukor
- 25 g aprított pisztácia
Muffinsütő kikenéséhez:
- 2 evőkanál olvasztott növényi margarin
A gluténmentes pőalacsintarózsák elkészítése:
- Csomómentesre keverjük el a palacsinta tészta hozzávalóit a cukorral együtt.
- Kicsit várjuk vele, hogy a tészta picit besűrűsödjön.
- Elkeverjük a növényi túróhelyettesítőt cukorral, sóval, vanília kivonattal.
- Reszeljük hozzá a biocitrom héját is.
- Keverjük össze.
- Most ne egy egész nagy palacsinta sütőnyi tésztaként süssük meg a palacsintát!
- 1/3-nyi sütő nagyságú, kör alakú palacsintákat süssünk készre.
- (néhány darabbal több lesz, mint 12 kis palacsinta, nálam 3 db-bal lett több!)
- Amikor kisültek a palacsinták, hagyjuk kissé kihűlni azokat.
- Olvasztott margarinnal kenjük ki a muffin formákat.
- Az almát alaposan mossuk meg.
- Vagy egy hajszál vékony „gyalu” segítségével hosszú csíkra gyaluljuk le az almát.
- Ha ilyenünk nincs, akkor nagyon vékony szeletekre vágjuk az almákat, és mikrózzuk meg kb. 1 percig.
- Akkor már könnyen hajlíthatóak lesznek a kis alma szeletek.
- A palacsintákat helyezzük a kivajazott muffin formákba.
- Töltsük meg a kikevert növényi túróhelyettesítővel.
- Tegyünk bele összehajtott almarózsát.
- Ha van kis gyalunk, hosszában ketté lehet vágni az almacsíkot, és úgy feltekerni.
- Keverjük össze az olvasztott növényi margarint a porcukorral.
- Kenjük le a desszert tetejét ezzel.
- Szórjuk meg a tetejüket aprított pisztáciával.
- Előmelegített, 180 °C-os sütőben, grill funkción süssük meg kb. 10-12 perc alatt.
- Kihűlve, kissé langyosan gyönyörűen kijönnek a kis rózsák a sütőből.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor étolaj glutén és tejmentes gluténmentes party snack margarin Mester Család gluténmentes palacsintapor Mester lisztkeverékek növényi túró alternatíva palacsinta pisztácia porcukor rizsital szódavíz tojás vaníliás cukor vendégváró











Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

