Téli rózsa – töltött gluténmentes palacsinta kosárkák
KolosFreeFood receptválogatásunk egy különleges gluténmentes palacsinta recepttel bővült.
A tél közepén járunk. Használjuk fel a savanykás almát, készítsünk belőle töltött gluténmentes palacsintát, közepére tegyünk alma rózsát, szórjuk meg tört pisztáciával. Igazán finom, mutatás akár vendégváró falatkának is kitűnő.
Hozzávalók (12 darab palacsintához):
Palacsinta tésztához:
- 200 g Mester Család gluténmentes palacsintapor
- 1 db tojás
- 250 ml növényi ital (most rizsital)
- 200 ml szénsavas víz
- 2 teáskanál cukor
- minden palacsintához pár csepp napraforgó étolaj
Növényi túrótöltelékhez:
- 250 g növényi túróalternatíva
- 80 g cukor
- 1 zacskó vaníliás cukor
- 1 db bio citrom reszelt héja
- ízlés szerint vanília kivonat
- csipet só
Alma rózsa:
- 1 db közepes méretű alma (nálam most idared)
Tetejükre:
- 2 evőkanál olvasztott növényi margarin
- 2 teáskanál porcukor
- 25 g aprított pisztácia
Muffinsütő kikenéséhez:
- 2 evőkanál olvasztott növényi margarin
A gluténmentes pőalacsintarózsák elkészítése:
- Csomómentesre keverjük el a palacsinta tészta hozzávalóit a cukorral együtt.
- Kicsit várjuk vele, hogy a tészta picit besűrűsödjön.
- Elkeverjük a növényi túróhelyettesítőt cukorral, sóval, vanília kivonattal.
- Reszeljük hozzá a biocitrom héját is.
- Keverjük össze.
- Most ne egy egész nagy palacsinta sütőnyi tésztaként süssük meg a palacsintát!
- 1/3-nyi sütő nagyságú, kör alakú palacsintákat süssünk készre.
- (néhány darabbal több lesz, mint 12 kis palacsinta, nálam 3 db-bal lett több!)
- Amikor kisültek a palacsinták, hagyjuk kissé kihűlni azokat.
- Olvasztott margarinnal kenjük ki a muffin formákat.
- Az almát alaposan mossuk meg.
- Vagy egy hajszál vékony „gyalu” segítségével hosszú csíkra gyaluljuk le az almát.
- Ha ilyenünk nincs, akkor nagyon vékony szeletekre vágjuk az almákat, és mikrózzuk meg kb. 1 percig.
- Akkor már könnyen hajlíthatóak lesznek a kis alma szeletek.
- A palacsintákat helyezzük a kivajazott muffin formákba.
- Töltsük meg a kikevert növényi túróhelyettesítővel.
- Tegyünk bele összehajtott almarózsát.
- Ha van kis gyalunk, hosszában ketté lehet vágni az almacsíkot, és úgy feltekerni.
- Keverjük össze az olvasztott növényi margarint a porcukorral.
- Kenjük le a desszert tetejét ezzel.
- Szórjuk meg a tetejüket aprított pisztáciával.
- Előmelegített, 180 °C-os sütőben, grill funkción süssük meg kb. 10-12 perc alatt.
- Kihűlve, kissé langyosan gyönyörűen kijönnek a kis rózsák a sütőből.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 60 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes növényi túrós, meggyes pite tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: alma citrom cukor étolaj glutén és tejmentes gluténmentes party snack margarin Mester Család gluténmentes palacsintapor Mester lisztkeverékek növényi túró alternatíva palacsinta pisztácia porcukor rizsital szódavíz tojás vaníliás cukor vendégváró