Tojásos nokedli gluténmentesen elkészítve
A tojásos nokedli egy igazi klasszikus. A nokedlit mi gluténmentesen készítettük el, friss salátával és a hozzá illő salátaöntettel tálaltuk.
- 250g barna rizsliszt
- 2 db közepes (M-es) méretű tojás
- 1 teáskanál útifűmaghéj
- víz (annyi, hogy jól szaggatható legyen a nokedli tészta)
- só
- 1 nagy, (vagy két kicsi) fejes saláta (kb. 300 g)
- salátaöntet (fűszerek, víz, ecet, olaj)
Gluténmentes nokedli elkészítése:
- Keverjük bele az útifűmag héjat a barna rizslisztbe és egy kevés sót is.
- Tegyünk fel egy lábasban vizet forralni.
- Adjunk a száraz összetevőkhöz, annyi vizet egyenletes kevergetés mellett, hogy kellően lágy legyen a tészta, hogy azt nokedli szaggatóval könnyen lehessen azt a forrásban lévő vízbe szaggatni.
- kb. 15-20 percig főzzük, majd szűrjük le
- Közben készítsük el a saláta öntetet. A kész gluténmentes fűszerkeveréket az előírás szerint keverjük el vízben egy kevés olajjal és ecettel.
- Miután a nokedli megfőtt, a két alaposan megmosott tojást üssük fel és egy tálban verjük fel egy kissé villával. Ezután olajjal, vagy kókuszsírral vékonyan kikent serpenyőben enyhén (picit) süssük meg a tojást, majd keverjük hozzá a lecsepegtetett nokedlit és pirítsuk meg az egészet (ne égessük meg).
- Salátával tálaljuk
Elkészítési idő: 40 perc
- előkészítés: 15 perc
- főzés: 20 perc
- sütés 5 prerc
Nehézségi szint: kezdő
TIPP! Magas élelmi rost tartalmának köszönhetően mindenkinek ajánlott a fogyasztása. A gluténérzékenyek számára különösen fontos a rostpótlás!
Tápanyagtartalom 2 adag készítésekor
Tápanyagtartalom | 1 adagban |
Energia | 2069,2 kJ / 496,2 kcal |
Fehérje | 15,1 g |
Zsír | 8,3 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,3 g |
Szénhidrát | 87,1 g |
amelyből cukrok | 2,2 g |
Élelmi rost | 13,3g |
A gluténmentes nokedli recept tápértékszámítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt nokedli psyllium rost (útifűmaghéj) tojás