Gluténmentes tökmagos kovászos kenyér
Iri mama egy tökmagos kovászos gluténmentes kenyér recepttel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!
Sütöttem már nagyon sok kenyeret, van pár kedvencem, de most ez lett az újabb.
Előtésztához:
- 60 g gluténmentes kovász
- 75 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék
- 25 g cirok liszt
- 2 g cukor vagy méz
- 110 g langyos víz
Tésztához:
- 250 g Schär Mix B gm lisztkeverék
- 50 g cirok liszt
- 7 g só
- 5 g cukor
- 5 g útifűmaghéj
- 2 g xantán (elhagyható)
- 30 g étolaj
- 300 g langyos víz
- előtészta
- 30 g pirított tökmag
A gluténmentes tökmagos kovászos kenyér elkészítése:
- Előtésztát előző este bekevertem.
- Tökmagot száraz serpenyőben megpirítom, hűtöm.
- Reggel keverő tálba mérem az összes száraz hozzávalót, elkeverem.
- Beleteszem az előtésztát, vizet, kihűlt magot, összeállítom a tésztát.
- Végül az olajjal addig keverem míg elválik az edény falától.
- Olajos kézzel bucit gömbölyítek, majd sütőpapírral bélelt, 20 cm átmérőjű tortaformába teszem.
- Tetejét keresztben bevágom, radiátor közelében, duplájára kelesztem.
- 3-4 óra alatt gyönyörűen megkelt.
- 180 °C fokos sütőben légkeveréssel 40-45 percig sütöm.
- Formában hagyom kihűlni.
- Szeletekre vágom, zacskóba csomagolva fagyasztóba teszem.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítési idő: 15 perc
Kelesztés: 3-4 óra
Sütés: 40-45 perc
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes tökmagos kovászos kenyér tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokliszt cukor étolaj gluténmentes kovász gyors ivóvíz méz psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli Schär Mix B só tökmag uzsonna és tízórai xantán