Tökmagos tekercs – bazsalikomos sajtkrémmel töltve – IR barát gluténmentes recept
IR barát gluténmentes tekercseket készítettünk, melyek kiválóan beilleszthetőek tízóraira vagy uzsonnára egyaránt. Izgalmas ízvilága a tökmag és a bazsalikom kombinációjából adódik! Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 25 szelet tekercshez:
- Tésztához:
- 100 g kukoricaliszt
- 50 g hajdinaliszt
- 50 g hajdinapehely
- 10 g psyllium – útifű maghéj
- 20 g darált tökmag
- 1 közepes méretű tojás (M-es)
- 40 g vaj, vagy margarin
- 175 g sovány natúr * joghurt
- 1 kávéskanál só
- Töltelékhez:
- 20 g tökmag
- 150 g zsírszegény, < 10%, (light) natúr krémsajt
- 10 levél bazsalikom
- tojás a kenéshez
Elkészítés:
- A száraz hozzávalókat mérjük ki, a tökmagot aprítógépben daráljuk le és adjuk a többi hozzávalóhoz, majd keverjük át az egészet. Adjuk hozzá a megmosott, felütött tojást és a joghurtot, majd a felolvasztott vajat is és dolgozzuk egynemű masszává. Formázzunk belőle gombócot, majd hagyjuk egy 15 percig pihenni.
- Ezalatt készítsük el a tölteléket és melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra.
- A töltelékhez a másik adag tökmagot aprítógépben daráljuk finomra, majd adjuk hozzá a bazsalikomleveleket is és aprítsuk tovább. Végül keverjük hozzá a zsírszegény sajtkrémet is.
- Az összeállításhoz kukoricaliszttel szórjuk meg a munkafelületet, majd kézzel alaposan gyúrjuk át a tésztát. Ha felvesz még lisztet, adhatunk hozzá, de ne sokat, hogy ne legyen túl száraz a tészta.
- Lisztezett felületen nyújtsuk ki 0,5 cm vastag téglalap alakúra a tésztát, kenjük meg az egészet a sajtkrémmel, majd a hosszanti oldala mentén óvatosan tekerjük fel, végül egy éles kés segítségével vágjuk ujjnyi vastag szeletekre. (Ha nagyon tapad a kés, mártsuk vízbe a szeletek vágása előtt.)
- A csigákat fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, ecset segítségével kenjük meg óvatosan a felvert tojással, majd tegyük a sütőbe és süssük készre 15-20 perc alatt.
- Hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk is!
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
TIPP: laktózérzékenyek használjanak laktózmentes tejtermékeket!
Elkészítési idő: 35 perc
Nehézségi szint: kezdő
Tápanyagtartalom az egész adagban és egy darabban (25 tekercs eseté)
Egész adag | Egy darab | |
Energia | 1572,9 kcal /6574,8kJ | 62,9 kcal/ 263 kJ |
Fehérje | 57,8 g | 2,3 g |
Zsír | 66,5 g | 2,7 g |
Szénhidrát | 175 g | 7 g |
Élelmi rost | 28,4 g | 1,1 g |
A tökmagos tekercs gluténmentes receptet és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette és a www.glutenerzekeny.hu oldal tulajdonosa jelenítette meg. A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva.
- Recept címke: bazsalikom hajdinaliszt hajdinapehely joghurt krémsajt kukoricaliszt margarin psyllium rost (útifűmaghéj) só sós tojás tökmag uzsonna és tízórai vaj