Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

 Töltött gluténmentes hernyó kifli

hernyókifli gluténmentesen Iri mama egy gluténmentes kiflivel bővítette gluténmentes receptgyűjteményünket!

Napokban sütöttem ezt a vajkrémmel, sonkával töltött gluténmentes kiflit. Tökéletes bármilyen utazáshoz, tízóraira. Nagyon finom lett, próbáljátok ki Ti is!

Hozzávalók (12 db kiflihez):

  • 600 g Schär Mix B gluténmentes lisztkeverék vagy (Mester Család gluténmentes házi kenyérliszt, vagy It’s us Miklós univerzális lisztkeverék stb.)
  • 8 g só
  • 10 g útifűmaghéj (psyllium rost)
  • 4 g gluténmentes sörélesztő pehely
  • 3 g cukor
  • 7 g porélesztő
  • 350 g langyos víz
  • 240 g langyos tej vagy növényi alternatíva
  • 40 g étolaj

Töltéshez:

  • 120 g vajkrém vagy növényi alternatíva
  • 140 g mozzarella sajt vagy növényi alternatíva
  • 100 g gépsonka

Tetejére:

  • 20 g tej + 10 g étolaj keveréke

A gluténmentes hernyókifli elkészítése:

  • Minden száraz hozzávalót tálba mérem, elkeverem.
  • Langyos víz és tej hozzáadásával, géppel bedagasztom a tésztát. Végül az olajjal addig dagasztom, míg elválik az edény falától.
  • 10 percig pihentetem.
  • A gyúrólapot vékonyan lekenem olajjal.
  • Amíg pihen a tészta, elkészítem a tölteléket.
  • A vajkrémet, mozzarellával egyneműre keverem.
  • A gépsonkát apró kockákra vágom, hozzáadom, elkeverem.
  • A tésztát 12 db egyforma méretű bucikra osztom.
  • Olajos felületen, egyesével, háromszög alakúra nyújtom.
  • Töltelékből ujjnyi vastag, és hosszú rudat teszek a hosszabb oldalon.
  • Ráhajtom a tésztát, lenyomkodom, hogy a töltelék ne szökjön meg. Csúcsos részén 2-3 cm hosszú metszéseket vágok, feltekerem.
  • Az illesztést összecsípem, kifli alakúra igazítom.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem.
  • Így készítem a többi kiflit is. Ha jól dolgozunk, pontosan elfogy minden hozzávaló.
  • Tej és olaj keverékével lekenem, konyhapulton duplájára kelesztem.
  • 180 °C fokon, légkeveréssel 20 percig sütöm. Minden sütő más, ezért figyelni kell rá.
  • Rácson hagyom kihűlni, majd zacskóba csomagolva tárolom.

Nagyon finom. Ezt a mennyiséget lehet felezni, és fagyasztani is. Jó étvágyat kívánok hozzá!

Nehézségi szint: haladó

Elkészítési idő: 120-140 perc

Ez a recept tojásmentes, gluténmentes, tejmentesen is elkészíthető.

Tápanyagtartalom

az egészben

1 d. gluténmentes Töltött hernyó kifliben

Energia

13906 kJ / 3319 kcal

1159 kJ / 277 kcal

Zsír

107,0 g

8,9 g

  amelyből telített zsírsavak

41,9 g

3,5 g

Szénhidrát

485,6 g

40,5 g

  amelyből cukrok

44,5 g

3,7 g

Rost

46,2 g g

3,9 g

Fehérje

81,3 g

6,8 g

18,35 g

1,53 g

 

 

 

Kategória: , ,