Töltött gluténmentes kalács – tejmentesen
Kis Blanka így készül a Húsvétra:
Nem tudod, hogy mi legyen Húsvétkor a reggeli?
Ne is gondolkodj tovább, itt a megoldás! Ha nem szeretnél az ünnep napján nekiállni valamilyen bonyolultabb reggelit készíteni, akkor készítsd el ezt a receptet pár nappal előtte, ugyanis ezt a kalácsot csak fel kell vágnod, esetleg zöldségekkel tálalhatod, és már kész is! Nem kell aznap reggel tojást főzni, sonkát szeletelni, ugyanis ebben a kalácsban minden benne van!
Főtt tojás, húsvéti sonka, kolbász és egy vékony rétegnyi mustár, ez mind egy kalácson belül! * Ráadásul ez a receptem glutén-és tejmentes is!
Töltött gluténmentes kalács tejmentesen elkészítve
Hozzávalók 2 db gluténmentes kalácshoz:
- 600 g Schär „Mix B” gluténmentes lisztkeverék
- 2 evőkanál útifűmaghéj
- 1 teáskanál só
- 4 dl meleg szójaital („szójatej”), vagy bármilyen más növényi ital
- 40 g szobahőmérsékletű, friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 100 g margarin, megolvasztva
- 2 db. közepes méretű (M-es) tojás
A töltelékhez:
- 130 g Gyulai kolbász, vékony karikára vágva
- 150 g főtt sonka, vékony szeletekre vágva
- 2 db. főtt tojás, vékony szeletekre vágva
- 2 evőkanál mustár
A kenéshez:
- 1 tojás, villával felverve
Nehézségi szint: haladó
Elkészítési idő: kb. 2 óra
- Előkészítés: 30 perc
- Kelesztés: 60 perc
- Sütés: 30-35 perc
Elkészítés:
- 2 dl szójatejben elkeverjük a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.
- A lisztet egy nagy tálba öntjük, és elkeverjük benne a sót, meg az útifűmaghéjat. Ezután adjuk hozzá a maradék (2 dl) szójatejet, az olvasztott margarint, a 2 tojást és a felfutott élesztőt is.
Robotgép dagasztófejének segítségével addig dagasztjuk, amíg a tészta össze nem áll. Takarjuk le a tálat tiszta konyharuhával, és kelesszük a tésztát 1 órán át. - Ha megkelt, akkor borítsuk ki lisztezett nyújtódeszkára, és gyúrjuk át, majd két részre osztjuk, és mindkét részt kinyújtjuk téglalappá. A téglalapot képzeletben 3 részre osztjuk (a hosszabb oldalával párhuzamosan), akár be is jelölhetjük kés segítségével, de vigyázzunk, hogy a tésztát ne vágjuk el, csak egy jelölőcsíkot húzzunk. A középső részt megkenjük a mustárral és rápakoljuk a sonkaszeletek, a kolbász, és a tojás felét. A másik felét a másik téglalapra nyújtott tésztára pakoljuk rá, ugyanígy eljárva. A töltelék mellett maradt két sáv, ezeket bevagdossuk átlósan a töltelékig, úgy hogy kb. 2 cm-es csíkokat kapjunk. Ezután jön a hajtogatás. A felső sáv legszélső csíkját ráhajtjuk a töltelékre, aztán megkenjük a tetejét tojással, és ráhajtjuk az alsó sáv első csíkját, aztán jön újból a felső sáv következő csíkja, aztán az alsó sávé. Úgy hajtogassuk, hogy a tölteléket teljesen befedjük a tésztával, vagyis sehol se látszódjon ki. Ugyanígy hajtogassuk rá a tésztát a töltelékre a másik téglalapunknál is. Így lesz két kalácsunk.
- Kenjük meg a kimaradt részeket is a tojással, majd melegítsük elő a sütőnket, 180 °C-ra és légkeveréses fokozaton, 30-35 percig süssük.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Kihűlve, sok zöldséggel tálaljuk.
* TIPP: A gluténmentes kalács recept tejmentes, így cöliáka mellé társult tejfehérje allergia és laktózintolerancia esetén is beépíthető a diétás étrendbe.
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. (rúd) kalácsban |
1 db. kalácsból 8 szelet esetén 1 szeletben |
Energia | 16586 /kJ / 3968 kcal | 8293 kJ / 1984 kcal | 1036 kJ / 248 kcal |
Zsír | 160,8 g | 80,4 g | 10,1 g |
amelyből telített zsírsavak | 67,2 g | 33,6 g | 4,2 g |
Szénhidrát | 489,2 g | 244,6 g | 30,6 g |
amelyből cukrok | 41,0 g | 20,5 g | 2,6 g |
Rost | 43,5 g | 21,8 g | 2,7 g |
Fehérje | 113,8 g | 56,9 g | 7,1 g |
Só | 19,27 g | 9,65 g | 1,21 g |
A töltött gluténmentes kalács recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el. Gluténmentes gasztronómia rovatunk háziasszonyának, Kis Blankának a receptje
- Recept címke: cukor élesztő glutén és tejmentes gyulai kolbász húsvéti receptek kalács lisztkeverék margarin mustár psyllium rost (útifűmaghéj) Schär Mix B só sonka szójaital tojás