Továbbfejlesztett mediterrán bagett gluténmentesen
KolosFreeFood – Kolos saját maga süti a péksüteményeket, most egy újabb mediterrán gluténmentes bagettet készített.
Nemrég voltunk újra Olaszországban, nagyon közel állnak hozzám Itália ízei. Sok-sok mediterrán fűszert ettem. Hazatérve fel szerettem volna idézni az ottani ízeket. Így született meg a mediterrán gluténmentes bagettem. A belevaló aszalt paradicsomot egyenesen Nápolyból hoztam.
Hozzávalók (2 db nagyobb gluténmentes bagetthez)
- 550 g It’s us Miklo’s bread mix, (korábbi Glutenix Fehér kenyér lisztkeverék)
- 100 g főtt, pucolt burgonya
- 480 ml langyos víz
- 12 g só
- 17 g útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- 2 evőkanál étolaj
- 50 ml növényi ital (most rizstital)
- 1 teáskanál cukor
- 22 g friss élesztő
- 3 darab (12g) olajban eltett szárított paradicsom felaprítva
- 40 g olivabogyó feldarabolva
- 15 g kapribogyó
- 2 cikk fokhagyma feldarabolva
- 2 teáskanál szárított rozmaring
tetejére:
- 1-2 evőkanál napraforgó étolaj
- 1 kávéskanál ketchup
- 4 kisebb, friss rozmaringág
a bagett formázásához:
- 1 evőkanál étolaj
sütéshez:
- 2 dl víz
A mediterrán gluténmentes bagett elkészítése:
- A burgonyát reszeljük le.
- A friss élesztőt futtassuk fel a cukorral a rizstejben meleg helyen pár perc alatt.
- Mérjük ki a száraz összetevőket.
- Mérjük ki a langyos vizet, és külön az étolajat is.
- A száraz hozzávalókat jól keverjük össze a fűszerekkel együtt.
- Közben már felfutott az élesztő, ezt is adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz.
- Egy robotgép dagasztófejével a vízzel együtt addig dagasszuk amíg egyenletes tésztát nem kapunk.
- Pár perc elteltével adjuk hozzá az étolajat, így a tészta már el fog válni a dagasztógép üstjétől.
- Ha ezzel készen vagyunk, jöhet a kettő egyforma méretű bagett formázása.
- Ehhez picit étolajozzuk be a kezünket, így nem fog hozzánk tapadni a tészta.
- Én most a két bagettet formába raktam, bevágtam pár helyen a tetejét, és bagettenkénk 2-2 kisebb, friss rozmaring ágat tettem rá.
- Kenjük le az étolajos ketchuppel, és meleg helyen hagyjuk kb. 20 -25 percet kelni.
- Közben melegítsük elő a sütőnket 180 °C-ra, és tegyünk a sütő aljára kis fém tálba 2 dl vizet.
- A megkelt tésztát tegyük be a sütőbe, süssük kb. 40 percet.
- A víz a sütőben segíti a tészta megemelkedését.
- Hagyjuk kihűlni rácson, vagy magában a formában a kész bagetteket.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyen elkészíthető
Elkésztési idő: 70 perc
Tejmentes, laktózmentes tojásmentes gluténmentes recept.
A recept tápérték számítása folyamatban.
A továbbfejlesztett mediterrán gluténmentes bagett recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: aszalt paradicsom burgonya cukor élesztő étolaj fokhagyma glutén és tejmentes Glutenix gluténmentes bagettek gluténmentes péksütemények It's us gluténmentes termékek kapribogyó ketchup magozott olíva psyllium rost (útifűmaghéj) reggeli rizsital rozmaring só tej - tojás - gluténmentes tojásmentes uzsonna és tízórai víz