Túrós-zabos – gluténmentes tízórai falatok
Tízóraira, kirándulásra vagy egy családi piknikre is kitűnő nassolni valók mai túrós zabos falatkáink. Azt tudta, hogy a zab természetes módon gluténmentes? Mivel azonban a zab a betakarítás, tárolás és feldolgozás során szennyeződhet gluténnal, a diétahibák elkerülése érdekében fontos, hogy csak a csomagoláson kifejezetten jelölten gluténmentes zabot, zabkészítményeket fogyasszuk.
- 20 dkg * túró
- só
- 1 csomag gluténmentes sütőpor
- 5 dkg rizsliszt
- 10 dkg * margarin (vagy vaj)
- 12,5 dkg burgonyapehely
- 7 dkg gluténmentes zabpehely
- 8 dkg * tejföl
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- reszelt *sajt és magok a tetejére
* Laktózérzékenyek használhatnak laktózmentes tejtermékeket is! Tudta, hogy a félkemény és kemény sajtok nagy része természetes módon laktózmentes? – Bővebben itt.
Elkészítés:
- Az összes alapanyagot egy tálba tesszük, majd jó alaposan összedolgozzuk.
- Golyókat formázunk, kezünkkel lenyomkodjuk, és sütőpapíros tepsire tesszük.
- Megszórjuk sajttal, magokkal, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 45 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 18 db. esetén 1 túrós falatban |
Energia | 2205 kcal / 8216 kJ | 122 kcal / 512 kJ |
Fehérje | 72,1 g | 4,0 g |
Zsír | 124,5 g | 6,9 g |
amelyből telített zsírsavak | 60,1 g | 3,3 g |
Szénhidrát | 183,3 g | 10,2 g |
amelyből cukrok | 10,6 g | 0,6 g |
Rost | 8,6 g | 0,5 g |
A zabos túrós gluténmentes tízórai falatok recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
További gluténmentes tízórai ötletek:
- Recept címke: burgonyapehely gluténmentes zabpehely lenmag margarin napraforgómag reggeli reszelt sajt rizsliszt só sütőpor szezámmag tejföl tojás túró uzsonna és tízórai