Újhullámos rakott krumpli
Horváth Éva gluténmentes rakott krumplit készített, kicsit másképp:
Sziasztok!
Rakott krumpli recept egy picit másként, mint ahogy azt megszoktuk. Szokatlan volt így, hogy rakott krumplinak neveztük el, de az ízére nem érkezett panasz 🙂
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 3 dkg vaj
- 4 dkg rizsliszt
- 4 dl tej
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 tojás (közepes méretű, M-es)
- 10 dkg reszelt trappista sajt
- só
- bors
- 15 dkg füstölt sonka (én szeleteltet vettem)
Elkészítés:
- A krumplit hámozzuk meg, vágjuk fel vékony karikákra és sós vízben főzzük egészen puhára. Ha kész van, szűrjük le és hagyjuk picit hűlni.
- Amíg hűl a krumpli készítsük el a besamelt: a vajat olvasszuk meg egy lábasban, keverjük hozzá a lisztet, majd öntsük hozzá a tejet és keverjük csomómentesre. Besűrítjük a besamelt és sózzuk, borsozzuk és a zúzott fokhagymát is keverjük hozzá. Picit hagyjuk hűlni a besamelt is, majd keverjük hozzá a tojásokat és a reszelt sajtot is.
- Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, majd rétegezzük bele a karikára vágott főtt krumplikat, rá a sonkákat, majd végül a besamelt és ezt ismételjük meg annyiszor, amíg el nem fogy minden.
- Előmelegített sütőben 230 °C fokon 20 percig süssük.
Tápanyagtartalom | az egészben | 6 adag esetén 1 adagban |
Energia | 2065 kJ / 8632 kcal | 1438 kJ / 344 kcal |
Zsír | 74,4 g | 12,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 48,3 g | 8,1 g |
Szénhidrát | 231,4 g | 38,6 g |
amelyből cukrok | 27,4 g | 4,6 g |
Rost | 29,3 g | 6,6 g |
Fehérje | 103,5 g | 17,3 g |
Só | 13,9 g | 2,32 g |
A gluténmentes rakott krumpli recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: bors burgonya fokhagyma gluténmentes egytálétel reszelt sajt rizsliszt sajt só sonka tej tojás vaj