Újragondolt karácsonyi gesztenyepüré, ehető tálkában
KolosFreeFood gluténmentes receptgyűjteményünk egy igazán különleges gesztenyepüré kompozícióval bővült.
Ki ne szeretné karácsonykor a gesztenyepürét, tejszínhabbal? Szerintem ez igazán klasszikus karácsonyi esti desszert. Ezt a klasszikust próbáltam átformálni, új köntösbe tenni. Talán ezzel a kis kosarakkal sikerült, pláne, hogy a gesztenyéhez illő narancs is került a kosarak tetejére zselé formájában.
Hozzávalók (18 db kosárkához):
kosárkához:
- 300 g It’s us Miklo’s Universal plusz mix gluténmentes lisztkeverék
- 200 g ligamargarin
- 100 g porcukor
- 40 g darált mandula
- 1 db M-es tojás
- csipet só
- 200 g gesztenyemassza
tejszínhab:
- 500 ml Meggle Vegan Patisserie Decor
- 1 evőkanál porcukor
narancszselé:
- 220 g pucolt narancs (csak a narancshús)
- 50 ml víz
- 2 evőkanál cukor
- 3 teáskanál Lucullus zselatinpor
- csipet só
Az ünnepi gesztenyepüré-kompozíció elkészítése:
- a lisztbe a darált mandulát, sót, porcukrot, liga margarint és a tojást
- gyors mozdulatokkal keverjük, állítsuk össze a tésztánkat (nekem túl nagy volt a tojás, így még tettem bele kevés darált mandulát)
- kitartóan, de gyorsan kell dolgoznunk, össze fog állni a tésztánk
- ha kész, és akkor takarjuk be egy fóliával, és tegyük be a hűtőszekrénybe fél órára
- enyhén lisztezett deszkára/sütőpapírra tesszük és kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk kör alakú formákkal (nekem van virág formájú szaggatóm, és hozzá egy nyomóbot)
- a tésztát enyhén benyomjuk a muffin formákba, ez adja majd a kis kosarak formáját
- a leeső részeket összegyúrjuk és újra nyújtjuk. Vigyázat, ha felmelegszik a tészta, akkor ragadni fog!
- a tésztakosarakat 180 C °fokon, alsó-felső sütéssel 10-12 perc alatt világosra sütjük
- ha kihűltek a megsült tészták, akkor tudjuk kivenni csak a muffin formákból, és újra megsütni a maradék tésztákat (kosarakat)
- elkészítjük a narancszselét
- a megpucolt narancsokhoz adjunk egy evőkanál vizet, és a cukrot, sót, leturmixoljuk
- a maradék vízbe szórjuk a zselatinport, hagyjuk megdagadni
- addig forraljuk fel a narancsot, és pár pillanatig melegítsük együtt a naranccsal
- majd öntsük bele 2 cm átmérőjű félgömb alakú szilikon formába
- tegyük be a hűtőszekrénybe pihenni fél órára
- reszeljük le a gesztenyepürét
- verjük fel a vegán tejszínhabot, mikor már majdnem kész a kemény hab, szórjuk hozzá a porcukrot
- ha minden kihűlt, akkor a kosárka aljára tegyünk tetszés szerinti reszelt gesztenyepürét, arra pakoljunk tejszínhabot, és egy narancszselés félgömböt
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: haladó – közepesen bonyolult
Elkészítési idő: 2,5 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. kosárkában |
Energia | 20126 kJ / 4792 kcal | 1118 kJ / 266 kcal |
Zsír | 287,4 g | 16,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 197,1 g | 11,0 g |
Szénhidrát | 485,4 g | 27,0 g |
amelyből cukrok | 246,2 g | 13,7 g |
Rost | 67,7 g | 3,8 g |
Fehérje | 31,5 g | 1,8 g |
Só | 3,21 g | 0,18 g |
A karácsonyi gesztenyepüré recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin, dietetikus végezte el.
- Recept címke: cukor gesztenyemassza gesztenyepüré receptek glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes It's us gluténmentes termékek It's us Miklo's universal mix lisztkeverék karácsonyi GM receptek lisztkeverék mandula margain Meggle narancs növényi habtejszín alternatíva porcukor só tojás zselatin