Gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túrós
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túróssal bővült.
Imádtam a túrót, és ezt a süteményt is. A túrót már nagyjából ki tudtam váltani, így jött az ötlet, hogy a sárgabarack kezdetén készítsem el ezt a vegán, tej-tojás-gluténmentes finomságot, most pohárdesszertként. A túró a szokásos cirokdara és tofu, a többi hozzávaló pedig már könnyűszerrel mentesíthető. Ennek a csoda pohárdesszertnek egy vendégünk sem fog tudni ellenállni.
Hozzávalók (12 főre):
Tésztához:
- 300 g Naturbit Basic-Mix lisztkeverék
- 200 g Rama növényi margarin
- 100 g porcukor
- csipet só
Hamis túróhoz:
- 180 g natúr tofu
- 200 g cirokdara
- 400 ml növényi tejital (most rizsital)
- 150 g cukor
- csipet só
- 1 db bio citrom
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 ml növényi tejszínalternatíva (most Alpro)
- 1 evőkanál porcukor
Barackréteghez:
- 500 g sárgabarack
- 2 dl víz
- 150 g cukorízlés szerint vanília aroma / kivonat
- csipet só
- 3 teáskanál It’s us Naturbit kukoricakemnyítő
Tetejére:
- 6 db egész sárgabarack
- pár darab citromfűlevél
A gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túrós elkészítése:
- A többi barackot mossuk meg.
- Vágjuk kisebb darabokra.
- A vízzel, cukorral, sóval és a vanília aromával kezdjük el főzni.
- Főzési idő függ a barack érettségétől!
- Amikor kezd összeesni a barack, adjuk hozzá a kukoricakeményítőt.
- Ezt turmixoljuk össze, ügyelve arra, hogy ne legyen csomós, és kissé maradhat darabos is a barackkrémünk.
- Tegyük félre hűlni.
- A tofut bontsuk ki.
- Helyezzük több lap papírtörlő közé.
- Tegyünk rá egy nehezebb tárgyat, hogy a maradék folyadék is kipréselődjön belőle.
- Tegyük egy tányérba ezt, mert egész biztosan fog folyni ki belőle víz.
- Közben a cirokdarát alaposan, jó sűrűre főzzük meg a cukorral, sóval és a vanília kivonattal.
- Tegyük félre hűlni.
- A kezeletlen héjú citromhéját reszeljük bele a megfőtt darába.
- Facsarjuk ki a levét is, és szintén adjuk hozzá a darához.
- A tofut csomagoljuk ki a papírtörlőből.
- Kissé tépkedjük szét, és egy adag cirokdarával egy aprítógépben keverjük össze.
- Pár nagyobb darab marad így is, ahogy a cirokdara is kissé darabos marad.
- Verjük fel keménnyé a növényi tejszínalternatívát a porcukorral.
- Amikor kemény a hab, óvatosan forgassuk össze a hamis ciroktúróval.
- A linzertészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze.
- Amíg a töltelék hozzávalóit összekészítjük, tegyük hűtőszekrénybe a tésztát.
- A 6 szem barackot mossuk meg, vágjuk kettő.
- Forrósítsunk fel egy tapadásmentes serpenyőt, és a félbevágott barackokat, mindkét felüket kissé grillezzük, karamellizáljuk az oldalaikat.
- Vegyük ki a linzertésztát, kezünkkel egy sütőpapírral bélelt tepsibe egyengessük el.
- Előmelegített 180 °C fokon süssük készre kb. 12-15 perc alatt.
- Vegyük ki a kész tésztát és hűtsük ki.
- Vegyünk elő poharakat, és a kihűlt linzertésztát morzsoljuk, daraboljuk fel egyenlő arányban a pohár aljára.
- Erre osszuk el egyenletesen a barackkrémet.
- Majd habzsák segítségével nyomjuk a barackréteg tetejére a hamis túrót.
- Erre jöhet a felezett, grillezett sárgabarack darabok.
- Dekoráljuk citromfűlevéllel.
- Legfinomabb lehűtve.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: közepesen bonyolult
Elkészítési idő: kb. 80 perc + pihentetési idő
(recept tápértékszámítása folyamatban)
A gluténmentes újragondolt Rákóczi vegán túrós tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: cirokdara citrom cukor glutén és tejmentes hamis túró It's us Naturbit Basic Mix ivóvíz kukoricakeményítő margarin növényi habtejszín alternatíva poharas desszertek porcukor reggeli rizsital sárgabarack só tej - tojás - gluténmentes tofu uzsonna és tízórai vanília aroma