Vanília- és szederkrémes gluténmentes képviselőfánk
KolosFreeFood receptválogatásunk legújabb gyöngyszeme egy gluténmentes képviselőfánk recept:
Szeder késő nyári, kora őszi fanyarkás ízű gyümölcs, de én nagyon szeretem. A vanília krémmel párosítva igazi ízorgiát okoz a nyelvünk ízlelőbimbóinak. Ebből a fánkból egy nem is elég, nagyon eteti magtát.
Hozzávalók (4-6 főre – 12-16 db lett)
Képviselőfánk gluténmentes tésztája:
- 20 dkg rizsliszt
- 10 dkg zsír
- csipet só
- 2 dl víz
- 5 db M-es méretű egész tojás
Szederkrém:
- 300 g friss szeder
- 0,5 dl víz
- 50 g cukor
- fél citrom frissen facsart leve
- 1 kávéskanál útifűmaghéj őrlemény (psyllium rost)
- csipet só
Vaníliás krém:
- 0,3 dl “növényi tej” (most rizsital)
- 1 csomag vaníliás pudingpor (glutén- és tejmentes)
- 3 evőkanál cukor
- 200 g növényi eredetű „mascarpone”
- ízlés szerint (jó sok) vanília aroma
- csipet só
A gluténmentes képviselőfánk elkészítése:
- A vízhez szórjuk bele a sót, adjuk hozzá a zsírt. Várjuk meg amíg teljesen felolvad a zsír.
- Ezután adjuk hozzá a rizslisztet, gyors mozdulatokkal fakanál segítségével egynemű tésztává kavarjuk.
- Levesszük a tűzhelyről. Egyenként nagyon gyors mozdulatokkal keverjük a tésztába a tojásokat, amíg a tészta fel nem “issza” a tojásokat. Kinyomjuk habzsákból a tésztákat a kívánt méretűekre. Majd pihentetjük azokat egy órán át.
- A tészta tetejét, csúcsaira picit vízzel megcsippentem. Előmelegített 200 °C-os sütőben aranybarnára sütjük. Ez sütőtől függően 30-35 percig sütjük. Ha kihűltek kettévágjuk azokat.
- Elkészítjük a krémeket.
- A szedret megmossuk, és fél deciliter vízben elkezdjük megfőzni a cukorral, és a csipet sóval.
- A szeder szinte pillanatok alatt szétfő, ekkor adjuk hozzá a frissen facsart citromlevet, és az útifűmaghéj őrleményt. Egyet forraljunk még rajta, és tegyük le kihűlni.
- A vaníliás krémhez szokás szerint elkészítjük a pudingot, jó sűrűre főzve.
- Tegyük félre hűlni.
- Ha kihűlt, keverjük el habosra a növényi mascarponéval.
- Jöhetnek a fánkok betöltése.
- A kettévágott fánkok alsó részébe tegyünk vaníliakrémet, majd erre jöhet a szederkrém.
Jó étvágyat kívánok!
Elkészítés: haladó
Elkészítési idő: 2 óra és pihentetés
Tápanyagtartalom | az egészben | 12 darab készítésekor 1 db. képviselőfánkban |
16 darab készítésekor 1 db. képviselőfánkban |
Energia | 13436 kJ / 3199 kcal | 1120 kJ / 267 kcal | 840 kJ / 200 kcal |
Zsír | 179,8 g | 15,0 g | 11,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 105,5 g | 8,8 g | 6,6 g |
Szénhidrát | 324,5 g | 27,0 g | 20,5 g |
amelyből cukrok | 115,9 g | 9,7 g | 7,2 g |
Rost | 6,5 g | 0,5 g | 0,4 g |
Fehérje | 48,0 g | 4,0 g | 3,0 g |
Só | 4,33 g | 0,36 g | 0,27 g |
A gluténmentes képviselő fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: citrom cukor édes fánk glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes képviselőfánk növényi mascarpone alternatíva psyllium rost (útifűmaghéj) rizsital rizsliszt só szeder tojásmentes vanília puding vendégváró víz zsír