Vegán húspogácsa gluténmentesen
KolosFreeFood receptválogatásunk egy vegán húspogácsával bővült.
Az utóbbi időkben egyre több és több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok, elhanyagolva húst. Ekkor jutott eszembe, mi lenne, ha én is elkészíteném a saját vegán hamburger húspogácsámat. Mivel ismertek már a sok-sok receptemből, tudjátok, hogy törekszem az egyszerűségre, mégis valami csavart viszek bele. Így született meg ez a finomságom, a „húspogácsám”.
Hozzávalók (6 db):
- 125 g Avena GoFit szeletelt gluténmentes zab
- 200 ml víz
- 90 g natúr tofu
- 50 g főtt cékla
- 3 evőkanál chia mag
- 3 evőkanál Lucullus fasírtpor fűszerkeverék
- 2 teáskanál mustár
- 2 evőkanál napraforgó étolaj
A vegán húspogácsa gluténmentesen elkészítése:
- A tofut nyomjuk, nyomkodjuk meg alaposan, hogy a felesleges nedvesség távozzon belőle.
- 200 ml vízben főzzük meg a szeletelt zabot, a zacskón lévő utasítás szerint.
- Folyamatosan kevergessük a zabszeleteket, le ne égjenek főzés közben 7-8 percen át.
- Ezután fedjük le, és hagyjuk pihenni, hűlni.
- Addig is reszeljük le a céklát.
- Nyomjuk ki még utoljára a tofut.
- A tofut morzsoljuk szét, adjuk a megfőtt zabszelethez.
- Adjuk a zabhoz a chia magot.
- Szórjuk bele a fűszert és adjuk hozzá a mustárt is.
- Alaposan keverjük el.
- Pihentessük kb. 10 percig.
- Addig is egy tepsibe tegyünk sütőpapírt.
- Melegítsük elő a sütőt 190 °C fokra.
- Formáljunk kezünkkel 6 darab egyforma pogácsát.
- Kis szilikon ecsettel a sütőpapírt kenjük le napraforgó étolajjal.
- Tegyük rá a pogácsákat.
- Kenjük le a tetejüket a maradék napraforgó étolajjal.
- Süssük készre kb. 20-25 perc alatt.
- Ha növényi sajttal szeretjük a hamburgert, már ilyenkor, forrón tegyünk rá növényi szeletelt sajtot.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: könnyű
Elkészítési idő: kb 40-45 perc
| Tápanyagtartalom | az egészben | 1 db. vegán gluténmentes “húspogácsában” |
| Energia | 4491 kJ / 1072 kcal | 747 kJ / 178 kcal |
| Zsír | 55,8 g | 9,3 g |
| amelyből telített zsírsavak | 7,3 g | 1,2 g |
| Szénhidrát | 105,7 g | 17,6 g |
| amelyből cukrok | 12,2 g | 2,0 g |
| Rost | 32,8 g | 5,5 g |
| Fehérje | 29,0 g | 4,8 g |
| Só | 10,4 g | 1,73 g |
A vegán húspogácsa tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.










Gluténmentes dió bundás, Kolos féle túrógombóc
Bizonyára tudjátok már, hogy a tejfehérje mentes diétából legjobban a túró hiányzik. Most elkészítettem túrógombócot,...
Gluténmentes hamis fekete erdő pohárdesszert – sütés nélkül
Kánikula, meleg és forróság a konyhában is. Épp ezért nem is szerettem volna bekapcsolni a...
Gluténmentes cukkinis-répás sonkás tekercs
Interneten többször is szembe jött velem ez a recept. Saját ízlésem szerint alakítottam át és...
Gluténmentes cukkinis tócsni
Az egyik legfinomabb nyári zöldség a cukkini. Könnyen elkészíthető. Most egy percek alatt elkészíthető, tócsnival... 

