Vica sütőtökös gluténmentes pite receptje
Vica letesztelte rovatunk háziasszonyának Horváth Évának a legújabb receptje:
Imádom az őszt. A természet sokszínűségét, a változatosságot, az illatokat, az ízeket. Régóta szemezek már a sütőtökös pitékkel, de valamiért eddig nem próbálkoztam vele. Eddig, ugyanis most kipróbáltam és igazán megtetszett. Nem csak nekem, hanem a családnak is, szóval ezentúl az őszhöz fog tartozni az elkészítése.
Hozzávalók a gluténmentes pitetésztához:
- 200 g rizsliszt
- 100 g vaj + a sütőforma kikenéséhez egy pici
- 1 evőkanál cukor
- 2 közepes méretű „M”-es tojás
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- só ízlés szerint
A krémhez:
- 3-4 gerezd pépesített sütőtök
- 100 g krémsajt
- fél teáskanál őrölt fahéj
- 2 közepes méretű „M”-es tojás
- 3 evőkanál barna cukor
- fél teáskanál szerecsendió
- fél teáskanál gyömbér
- só
Elkészítés:
- melegítsük elő a sütőt 180 °C fokra
- vajazzunk ki egy piteformát (én 22 cm átmérőjűt használtam)
- a tésztához keverjük össze a lisztet a szódabikarbónával, majd adjuk hozzá a vajat, a tojásokat és a cukrot, sót
- a tésztát tegyük a piteformába és süssük készre (kb 15 perc)
- amíg sül a tészta, addig készítsük el a krémet
- a 3-4 db sütőtököt pépesíteni kell, majd eldolgozni a krém hozzávalóival
- hagyjuk a tésztát kihűlni, miután megsült, majd a kapott krémet öntsük a kihűlt omlós tésztára és süssük még együtt őket 35-40 percig 180 °C fokon
- kínáljuk tejszínhabbal és karamellel
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 szelet esetén 1 szelet pitében (kb. 160 g) |
Energia | 2325 kcal / 9765 kJ | 391 kcal / 1221 kJ |
Fehérje | 47,8 g | 6,0 g |
Zsír | 118,6 g | 14,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 69,6 g | 8,7 g |
Szénhidrát | 250,2 g | 31,3 g |
amelyből cukrok | 76,0 g | 9,5 g |
Rost | 2,6 g | 0,3 g |
- Recept címke: barna cukor cukor fehér rizsliszt gyömbér krémsajt őrölt fahéj pite rizsliszt só sütőtök szerecsendió szódabikarbóna tojás torta vaj