Villámgyors gluténmenets fánk 30 perc alatt – élesztőmentes, tejmentes
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gyors, sütőporos gluténmentes fánk recepttel bővült.
Gyorsan elkészíthető, de élesztőmentes fánkokat szerettem volna készíteni. Több receptet próbáltam ki, míg végül emellett tettem le a voksom. Pillanatok alatt készen van, gyorsan kisül és többféle feltéttel elkészíthetjük. Most porcukros kakaóporral, és porcukros fahéjba forgattam még forrón őket.
Hozzávalók 8 db fánkhoz:
- 190 g Naturbit Glutén- és búzamentes GM lisztkeverék
- 2 teáskanál gluténmentes sütőpor
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- 120 ml ALPRO kókusz növényi joghurtalternatíva
- 70 g kristálycukor
- 42 g olvasztott Vénusz margarin
- 1 db M-es méretű egész tojás
- egy teáskanál rumaroma
- negyed kezeletlen héjú citrom reszelt héja
Sütéshez:
- napraforgó, növényi olaj, bőségesen
A sütőporos gluténmentes fánk elkészítése:
- Öntsünk olajat egy nagy serpenyőbe vagy edénybe, és közepes lángon hevítsük fel kb. 170 C -ra.
- Közben elkészítjük a fánktésztát.
- Egy közepes keverőtálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, szódabikarbónát és a sót.
- Reszeljünk hozzá kevés citromhéjat.
- Külön keverjük össze az Alpró növényi joghurtot, és az olvasztott vénusz margarint, tojást, rumaromát.
- Ezt öntsük a lisztes keverékhez, majd evőkanállal keverjük hozzá a száraz hozzávalókat, és addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.
- Kissé ragacsos lesz a tészta, de így a jó.
- A tésztából 1/2 evőkanálnyi golyókat formázunk.
- Én végül enyhén olajozott tenyeremmel formáltam egyforma fánkocskákat.
- Miután az olaj elérte a 175 °C-ot, tegyünk bele 4 fánk-golyócskát.
- Aranybarnára sütjük az alját, majd megfordítjuk és a másik oldalát is aranybarnára sütjük.
- Nekem maguktól átfordultak, mert egy nagyobb edényben sütöttem azokat.
- Óvatosan kiszedjük egy szűrőpapírral bélelt tányérre.
- Pár perc múlva porcukros fahéjba, vagy porcukros kakaóporba forgassuk meg a fánkokat.
- Még langyosan tálaljuk.
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő, könnyű elkészíteni
Elkészítési idő: 30 perc
A recept tápérték számítása folyamatban
A gluténmentes fánk receptünk élesztőmentes, tejmentes is így laktózérzékenyek és tejfehérje allergiások is beépíthetik gluténmentes diétás étrendjükbe.
A sütőporos gluténmentes fánk recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: 30 perc alatt citrom cukor édes fánk farsang glutén és tejmentes glutén- és élesztőmentes Hunorganic Kft. gluténmentes termékek margarin Naturbit lisztkeverék növényi joghurtalternatíva rumaroma sütőpor tojás