Vivica kocka – gluténmentes sütemény hozzáadott cukor nélkül
Egy kedves olvasónk – Péter Vincze Éva – újabb recepttel lepett meg bennünket.
A saját receptem “mentes változata”, aránylag hamar elkészíthető finom és mutatós gluténmentes sütemény.
Kommentálta Éva
Vivica kocka (glutén- és cukormentes)
Hozzávalók 32 db gluténmentes sütemény lesz belőle (A tepsi belső mérete: 20 cm x 29 cm)
Piskótához:
- 4 db közepes méretű (M-es) tojás
- 4 evőkanál víz
- 2 evőkanál Eritvia 1:4 (Eritrit+Stevia) cukorhelyettesítő + 2,5 ml (fél kupak) Süssina folyékony édesítőszer
- 70 g lenmagliszt
- 1/2 csomag gluténmentes sütőpor (6 g)
Meggyes réteghez:
- 300 g magozott meggy
- 2 cs. Haas gluténmentes vaníliás pudingpor
- 300 ml Joya (vagy Alpro) kókuszital
- 2,5 ml Süssina folyékony édesítőszer
Habhoz:
- 3-4 dl Hulala cukormentes növényi tejszín
- 2,5 ml Süssina folyékony édesítőszer
- vanília aroma
Elkészítés:
- A tojásokat szétválasztjuk, hozzáadjuk a 4 kanál vizet és gépi habverővel kemény habbá verjük.
- Beletesszük a tojások sárgáját, az édesítőszereket, néhány percig tovább verjük.
- Ezután kézi habverővel (2-3 részletben) belekeverjük a sütőporos lenmaglisztet, majd kikent és lisztezett (lemagliszttel vagy kukoricakeményítővel) tepsiben, előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel, 170 °C fokon 15-20 perc alatt megsütjük.
- A magozott meggyet összeturmixoljuk, felöntjük kókuszitallal úgy, hogy összesen 6 dl legyen.
- A pudingporokat a meggyes lével és az édesítővel összekeverjük, majd felforraljuk. A masszát ráöntjük a tepsiben lévő piskótára (nem fontos előtte kihűteni). Ezután hagyjuk hűlni.
- A tejszínt az édesítővel és kevés vanília aromával kemény habbá verjük, a szobahőmérsékletűre hűlt süteményre simítjuk. Díszíthetjük magozott meggyel, tejszínhabbal.
Elkészítési idő: kb. 90 perc
- előkészület: 10-15 perc
- sütés 15-20 perc
- meggykrém: 10 perc
- hűtés: 20 perc
- habverés, összeállítás és díszítés: 30 perc
Nehézségi szint: közepes
Tápanyagtartalom | az egészben | 32 db. esetén 1 db. kockában |
Energia | 8485 kJ / 2031 kcal | 266 kJ / 64 kcal |
zsír | 126,7 g | 4,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 99,1 g | 3,1 g |
Szénhidrát | 162,4 g | 5,1 g |
amelyből cukrok | 72,7 g | 2,3 |
Rost | 31,4 g | 1,0 g |
Fehérje: | 45,0 g | 1,4 g |
Só | 1,1 g | 0,03 |
A gluténmentes sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édesítőszer eritrit kókuszital lenmagliszt magozott meggy növényi habtejszín alternatíva Péter-Vincze Éva gluténmentes receptjei stívia Süssina sütőpor tojás vanília aroma vanília puding