Zabos gluténmentes túrógombóc 20 perc alatt
Akik régebben diétáznak, talán még emlékeznek arra az időre, amikor a cöliákiát (a gluténérzékenységet) lisztérzékenységnek hívták (pedig ez helytelen) anno még azt is tanították, hogy a zab tiltott a gluténmentes étrendben. Pedig ez így nem igaz. A zab alapvetően gluténmentes, de sokszor a betakarítás, tárolás és feldolgozás során szennyeződhez glutén tartalmú gabonákkal, ezért csak a kifejezetten gluténmentesnek jelölt zabkészítményeket szabad fogyasztani illetve használni. Kerüljük el a diétahibákat, mindig olvassuk el a jelölést figyelmesen!
- 20 dkg * túró
- 1 evőkanál édesítő (** 1:4)
- 1,5 dl rizsital („rizstej”)
- 150 g gluténmentes zabpehely (70 g + 80 g)
- pirított gluténmentes zsemlemorzsa a forgatáshoz
* Laktózmentes túróval elkészítve a laktózmentes étrendben is fogyasztható!
** 1 adag édesítőszer 4 adag cukor érdesítő erejének felel meg
Elkészítés:
- A rizsitalt, édesítőt felforraljuk, majd beletesszük a 70 g zabpelyhet, sűrűre főzzük
- Belekeverjük a túrót, jó alaposan összekeverjük.
- Levesszük a tűzről és belekeverjük a 80 g zabpelyhet.
- Hagyjuk, hogy egy kicsit kihűljön
- Pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 20 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 8 db. készítésekor 1 túrógombócban |
Energia | 886 kcal / 3695 kJ | 111 kcal / 462 kJ |
Fehérje | 42,9 G | 5,4 g |
Zsír | 25,3 g | 3,2 g |
amelyből telített zsírsavak | 10,9 g | 1,4 g |
Szénhidrát | 115,9 g | 14,5 g |
amelyből cukrok | 13,8 g | 1,7 g |
Rost | 18,5 g | 2,3 g |
A zabos gluténmentes túrógombóc recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
Így készült:
Ez kicsit lágyabbra sikerült, de nagyon finom:
- Recept címke: 30 perc alatt édesítőszer gluténmentes zabpehely gluténmentes zsemlemorzsa gombóc max. 20 perces gluténmentes receptek rizsital tehéntúró tojásmentes túró túrógombóc