Zabos túrós barackos gluténmentes sütemény
Akik korábban ismerkedtek a gluténmentes diétával úgy tanulhatták, hogy a zab is tiltott a szigorú gluténmentes étrendben. Ez így nem igaz, ugyanis a zab önmagában gluténmentes, de sajnos a betakarítás, feldolgozás és tárolás során szennyeződhet más gluténtartalmú gabonával így csak a csomagoláson is jelölten gluténmentes zabot, zabkészítményt szabad beépíteni a diétába! Fentiek ismeretében viszont érdemes rendszeresen fogyasztani zabot, hiszen kedvező élettani tulajdonságai vannak.
- 25 dkg * túró
- 3 db közepes méretű (M-es) tojás
- 1,5 dl rizsital („rizstej”) vagy 1,5%-os * tej
- 7 dkg + 8 dkg Glutenix lágy gluténmentes zabpehely
- 2 evőkanál édesítő (* 1:4)
- 1 – 2 db kisebb sárgabarack (vagy az idénynek megfelelő gyümölcs)
Elkészítés:
- A rizsitalba tesszük a 7 dkg zabpelyhet, és az édesítőt, jól kikeverjük, felfőzzük.
- Amikor kész, hozzáadjuk a többi alapanyagot (túró, édesítő, 8 dkg zabpehely, tojás), és alaposan kikeverjük. Szilikon formába öntjük.
- A barackokat megmossuk, cikkekre vágjuk, a tetejére helyezzük.
- 30 perc alatt megsütjük.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 50 perc
Tápanyagtartalom | az egészben | 9 szelet esetén 1 db. zabos túrósban (kb. 8 – 9 dkg) |
Energia | 4883 kcal / 1171 kJ | 130 kcal / 543 kJ |
Fehérje | 65,8 g | 7,3 g |
Zsír | 42,9 g | 4,8 g |
amelyből telített zsírsavak | 18,3 g | 2,0 g |
Szénhidrát | 122,6 g | 13,6 g |
amelyből cukrok | 38,4 g | 4,3 g |
Rost | 16,0 g | 1,8 g |
A zabos-túrós gluténmentes sütemény recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: édesítőszer Glutenix gluténmentes zabpehely rizsital sárgabarack tehéntúró tej tojás túró