Zöldborsó főzelék gluténmentesen elkészítve
Zöldborsó főzelék – gyors és egyszerű étel. A főzelékhez feltétként fasírtot, rántott húst, pörköltet vagy akár sült virslit ajánlunk, Gyors ebéd ötlet.
Hozzávalók 2 adaghoz
- 500 g zsenge zöldborsó (gyorsfagyasztott)
- 1 mokkás kanál só
- 400 ml kókuszital “kókusztej”
- 250 ml víz
- 1 kávéskanál szárított petrezselyem
- 3 g édesítő (*1:5)
- 20 g tápitóka keményítő (további főzelék sűrítési lehetőségek gluténmentesen ITT)
* 1 adag édesítőszer 5 adag cukor édesítő erejével egyenértékű
Elkészítés:
- A borsót feltesszük főni a kókuszitallal és a vízzel.
- Közben a sót, édesítőt, petrezselymet beletesszük.
- Ha puhára főtt, akkor botmixerrel pépesítjük a háromnegyedét.
- Majd egy tálkában a tápióka keményítőt kikeverjük a pépesített borsóból kimért 4-5 evőkanállal, majd ezt visszatesszük folytonos keverés mellett főzve besűrítjük a főzeléket
- Tálaláshoz feltétként fasírtot, rántott húst vagy valamilyen pörköltet ajánlunk.
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: kb 40 perc, de változhat annak függvényében, hogy friss, gyorsfagyasztott vagy konzerv zöldborsót használunk
Egy kis érdekesség: Tudta, hogy az egy tévhit, hogy a zöldborsó laktózt tartalmaz ? Természetesen laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Tápanyagtartalom | 2 főre 1 adagban (kb. 500 ml) |
4 főre 1 adagban (kb. 300 ml) |
Energia | 1214,7 kJ / 291,3 kcal | 608,4 kJ / 145,9 kcal |
Fehérje | 14,5 g | 7,3 g |
Zsír | 2,8 g | 1,4 g |
amelyből telített zsírsavak | 2,0 g | 1,0 g |
Szénhidrát | 50,2 g | 25,1 g |
amelyből cukrok | 18,0 g | 9,0 g |
Rost * |
14,3 g | 7,1 g |
A gluténmentes zöldborsó főzelék recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
* A zöldborsó magas élelmi rost tartalma különösen előnyös a cöliákiásoknak a megfelelő rostpótláshoz.
- Recept címke: édesítőszer főzelék receptek kókuszital petrezselyem tápiókakeményítő zöldborsó