Zöldséges gluténmentes egytálétel
KolosFreeFood receptválogatásunk egy gluténmentes egytálétel recepttel bővült.
Cukkini a legsokrétűbben felhasználható nyári zöldségünk. Imádom rántva, készítettem már belőle édességet, most egy gluténmentes egytálétel készül belőle. Igazán laktató, még szinte forrón a legfinomabb. Elkészíteni roppant könnyű. Húsmentes finomság a forró nyári napokra.
Hozzávalók (10 adaghoz):
- 1 kg friss, újburgonya
- 800 g megmosott cukkini
- 1 l növényi tejalternatíva (most rizsital)
- 2 evőkanál olíva olaj
- 4 db egész L méretű tojás
- 8 evőkanál It’s us Naturbit barna rizsliszt
- 4 evőkanál Vegeta, ételízesítő
- 200 g paradicsom (imádom paradicsomosabban)
- 200 g növényi sajtalternatíva
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint szárított vagy friss összevágott petrezselyemzöld
A zöldséges gluténmentes egytálétel elkészítése:
- Az újburgonyákat alaposan mossuk meg.
- Uborkaszeletelővel szeleteljük le.
- Forrósítjuk meg az olíva olajat.
- Borítsuk rá a szeletelt újburgonyát, forgassuk át az olajon.
- Öntsünk rá kb. 800 ml növényi italt (rizsital).
- Kissé főzzük meg.
- Időnként kevergetni kell, vigyázzunk vele.
- Amíg fő a krumpli, a cukkíniket szeleteljük fel szintén az uborka szeletelőn.
- 10 perc főzés után adjuk hozzá a cukkinit is a burgonyához.
- Ezzel is főzzük még 5 percig.
- ízesítsük vegetával, petrezselyemmel és a növényi sajthelyettesítő felét reszeljük bele.
- Zárjuk le a gázt alattuk.
- Keverjük össze alaposan.
- Egy nagyobb tepsi, vagy kör alakú mélyebb serpenyőbe öntsük bele a masszát, amit be lehet tenni a forró sütőbe.
- Én eleve egy nagy serpenyőben főztem már meg a hozzávalókat.
- A zöldséges massza tetejére vágjuk rá kör alakban a paradicsomot.
- Előmelegített 200 C-os sütőben süssük kb. 30 percen át.
- Amikor már kezd aranybarnává válni a zöldséges keverék teteje, vegyük ki a sütőből.
- Vigyázat! Forró a serpenyő!
- Szórjuk rá a maradék növényi sajtalternatívát.
- Tegyük vissza grillező funkcióra a sütőbe.
- Süssük aranybarnára.
- Akkor lesz jó, ha már picit kezd elválni a serpenyő falától a sült zöldséges massza.
- Melegen tálaljuk!
Jó étvágyat kívánok!
Nehézségi szint: kezdő
Elkészítési idő: 1 óra
Tápanyagtartalom | az egészben | 1 adag zöldséges gluténmentes egytálételben |
Energia | 9188 kJ / 2193 kcal | 918 kJ / 219 kcal |
Zsír | 119,6 g | 12,0 g |
amelyből telített zsírsavak | 57,0 g | 5,7 g |
Szénhidrát | 208,6 g | 20,9 g |
amelyből cukrok | 64,8 g | 6,5 g |
Rost | 15,4 g | 1,5 g |
Fehérje | 55,0 g | 5,5 g |
Só | 9,64 g | 0,96 g |
A zöldséges gluténmentes egytálétel recept tápérték számítását a Nutricomp szoftverrel Nógrádi Katalin dietetikus végezte el.
- Recept címke: barna rizsliszt bors burgonya cukkini ételízesítő főétel glutén és tejmentes gluténmentes egytálétel Hunorganic Kft. gluténmentes termékek It's us gluténmentes termékek növényi sajt-alternatíva olívaolaj paradicsom petrezselyem rizsital tojás