Zöldséges kölespogácsa – gluténmentes recept
- 200 g tisztított sárgarépa
- 200 g főtt brokkoli
- 1 db lilahagyma
- 100 g köles
- 2 db M-es méretű tojás
- 60 g barna rizsliszt
- 1 teáskanál citromlé + egy kevés reszelt citromhéj
- só, bors, petrezselyem
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
- A kölest egy tálban kimérjük, szűrő segítségével alaposan átmossuk, hogy a saponin réteg lejöjjön róla, majd kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben feltesszük főni. Amikor felforrt, vegyük lejjebb a lángot és fedő alatt főzzük puhára.
- A brokkolit megmossuk, rózsáira szedjük és feltesszük főni annyi vízben amennyi ellepi.
- A sárgarépát is megmossuk, meghámozzuk és feltesszük főni, de nem főzzük teljesen puhára. 2-3 percig hagyjuk a vízben, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni. Ezután a félig megfőtt sárgarépát kis lyukú reszelőn reszeljük le és tegyük egy tálba. (A brokkolit és a sárgarépát egy lábosban is főzhetjük, csak a sárgarépát vegyük ki hamarabb.)
- A megfőzött brokkolit turmixgép vagy villa segítségével jól nyomkodjuk szét és adjuk a sárgarépához.
- A lilahagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk apróra és adjuk a zöldségekhez, a megfőtt kölessel együtt.
- A tojásokat mossuk meg, törjük fel, majd verjük fel habosra és keverjük a zöldséges masszához.
- A masszát ízesítsük kevés citromlével és reszelt citromhéjjal, sóval, borssal, petrezselyemzölddel és folyamatosan adjuk hozzá a barna rizslisztet, míg jól össze nem áll a massza.
- A serpenyőbe tegyünk 1 evőkanál olajat és kezdjük el melegíteni.
- A masszából vizes kézzel formázzunk golyókat, majd a két tenyerünk között lapítsuk szét őket, hogy körülbelül 10 cm átmérőjű korongokat kapjunk belőlük. Az így kapott pogácsákat helyezzük a serpenyőbe és süssük mindkét oldalát aranybarnára (kb.: 2-2 perc), majd a kész pogácsákat helyezzük papírtörlőre és folytassuk a sütést, amíg a masszánk el nem fogy.
- Az elkészült pogácsákat hidegen és melegen egyaránt fogyaszthatjuk.
- Készítsünk hozzá például joghurtból mártogatóst, vagy helyezzük friss salátaágyra. Ha melegen szeretnénk fogyasztani, tálaljuk főzelékekhez, vagy akár hamburgerhez sült hagymával, olvasztott sajttal és egyéb zöldségekkel.
Elkészítési idő: 40-45 perc
Nehézségi szint: kezdő
Jó étvágyat kívánunk hozzá!
A kölespogácsa receptet, és a fotót Dékei Zóra, dietetikus készítette, Klima Anita dietetikus, egészségügyi szakértő lektorálta, a www.glutenerzekeny.hu/ oldal tulajdonosa jelenítette meg. A recept szabadon felhasználható, de tovább adás, máshol történő megjelenítés esetén, az előző mondatot kötelező feltüntetni, a felsoroltak tulajdonjogát tiszteletben tartva!
- Recept címke: barna rizsliszt brokkoli citrom IR barát GM receptek köles lila hagyma rizsliszt sárgarépa tojás