Gluténérzékenység, lisztérzékenység, cöliákia, gabonaallergia.

A gluténintolerancia információs portálja.

Hizlal-e a gluténmentes diéta? Mi okozza a súlyváltozást a diéta során?

Hizlalnak-e a gluténmentes termékek? Miért kezd el hízni a cöliákiás ha elkezdi a GM diétát?

gluténmentes diéta és hízás

gluténmentes diéta és hízás

A szervezet működésének helyreállásán túl van egy másik fontos tényezője is a diétának, ezek pedig az alapanyagok, amelyeket kiválasztunk, majd a mennyiség, amit elfogyasztunk.

Nézzük át mit kell tudni a garantáltan gluténmentes kész termékekről – melyek azok a tudnivalók, amik sokszor a nem kívánt súlygyarapodáshoz vezethetnek:

  • Biztonságosan fogyaszthatóak a diétában, ezáltal sokan úgy gondolják, hogy korlátlanul fogyaszthatóak.
  • Mivel a diéta kezdetben nehéznek, bonyolultnak tűnik, nagy segítségünkre szolgálnak a készen kapható gluténmentes termékek, így főképpen ezekkel oldjuk meg az étkezéseket, ahelyett, hogy hagyományos, alapvetően gluténmentes termékeket fogyasztanánk, pl. natúr joghurt, kefír, friss gyümölcs vagy éppen zöldség.
  • Ha egyszerűen akarunk fogalmazni így írnánk: ha valamit elvesznek egy termékből, akkor valami mással pótolni kell.
    Vagyis mivel ezek a termékek glutént nem tartalmaznak, a megfelelő állag eléréséhez valamilyen más alapanyagot kell használni a gyártás során, ezáltal ezeknek a termékeknek a keményítőtartalma, hozzáadott cukortartalma, vagy éppen a zsiradéktartalma sokszor magasabb mint egy hagyományos termék esetében.
    Nézzünk egy példát 100 g termékre vonatkoztatva:
Chio Hagyományos Sós perec
termékadtok forrása
Tesco sós perec 150 g
termékadatok forrása
Schaer Salinis
gluténmentes sós perec
termékadatok forrása
Barbara
gluténmentes sós perec
termékadatok forrása
Energia 372 kcal 390 kcal 482 kcal 473 kcal
Fehérje 11 g 11 g 0,9 g 5,4 g
Zsír 4,0 g 6 g 21 g 20,7 g
Szénhidrát 71 g 71 g 72 g 66,5 g
Összetevők BÚZALISZT, étkezési só (4%), pálmaolaj, fényező anyag (nátrium-hidroxid) BÚZAMALÁTA liszt, emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei). BÚZALISZT, Növényi étolaj, Étkezési só (4%), Cukor, Emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), Malátával kevert BÚZLISZT, TEJsavópor, Élesztő, Fényező anyag (nárium-hidroxid) kukoricakeményítő,pálmaolaj, burgonyakeményítő, tengeri só, invert cukorszirup, száraz élesztő, stabilizátor: E-466, emulgeálószer: SZÓJAlecitin, térfogatnövelő szerek: nátrium hidrogén karbonát, dinátrium-difoszfát. kukoricakeményítő, rizsliszt, tejföl, margarin (finomított növényi olajok és részlegesen hidrogénezett növényi zsírok, víz, emulgeálószerek: zsírsavak mono- és digliceridjei és SZÓJAlecitin, só (0,4%), tartósítószer: kálium-szorbát, savanyúságot szabályozó: citromsav, színezék: annatto, aroma), burgonyapehely (burgonyapor, emulgeálószer: zsírsavak mono- és digliceridjei, stabilizátor: dinátrium-difoszfát, tartósítószerek: nátrium-szulfit és nátrium-hidrogén-szulfit, étkezési sav: citromsav), kukoricaliszt, TOJÁS, burgonyakeményítő, élesztő, tengeri só (1,4%), dekorációs só, cukor.

Válasszunk tudatosan a gluténmentes élelmiszerek között is!

  • Az élelmiszeripar fejlődése szerencsére a gluténmentes gyártókhoz is elért, így a folyamat következtében egyre újabb termékek kerülnek a piacokra, amelyek összetevői kedvezőbbek a szervezetünk számára. Egyre több termék címkéjén szerepel, hogy rosttal dúsított, vagy éppen, hogy nem tartalmaz hozzáadott cukrot, így tehát a vásárló döntése, mely termékeket emeli le a polcról.
    Javasoljuk, ha gluténmentes kész termékeket, kenyereket, tésztákat, liszteket vásárolnak, térjenek át ezekre teljes kiőrlésű, magasabb rosttartalommal rendelkező termékekre!

Étkezzünk egészségesen!

  • Annak ellenére, hogy gluténmentes diétára kell áttérnünk, ne feledkezzünk meg az egészséges táplálkozásról! Fogyasszunk minél kevesebb kész terméket és ha kedvünk, időnk és energiánk engedi készítsünk minél több ételt mi magunk házilag!
  • A gluténmentes diéta minél egészségesebb és olcsóbb megvalósítása érdekében javasoljuk a különleges gabonaféléket, pszeudogabonákat, valamint a természetesen gluténmentes gabonaféléket, melyek tápanyag-összetételét tekintve igen kedvezőek, a belőlük készülő ételek pedig rajtunk múlnak milyen egyéb összetevőt tartalmaznak!
  • Segítségképpen ajánljuk korábbi cikkeinket, melyekben az egészséges táplálkozáshoz adunk mankókat gluténintoleranciában is egészségesen első és második rész.

Igen ha nem figyelünk oda, akkor hizlalhatnak a gluténmentes termékek!

Összességében tehát elmondhatjuk, hogy a cöliákia diagnózisát követően megkezdett gluténmentes diéta hatására valóban bekövetkezhet testsúlygyarapodás, azonban a folyamat némi tudatossággal és odafigyeléssel egészséges határok között tartható.

FONTOS azonban, hogy amennyiben a testsúly változása nem állítható meg, forduljunk orvoshoz, ugyanis elképzelhető, hogy a probléma hátterében más betegség is állhat, mint például a pajzsmirigy alul működése, vagyis a Hashimoto thyreoditis.

Személyes tapasztalatok?


Hizlal-e a gluténmentes diéta?



Kapcsolódó bejegyzések:

Gluténmentes diéta és az ideális testsúly - avagy a GM diéta hatása
Gluténmentes diéta és az ideális testsúly – avagy a GM diéta hatása

A hizlal-e a gluténmentes diéta cikkünkben feltettünk 2 egyszerű kérdést, amelyek eredményeit elemeztük, amely koránt sem tudományos értekezés, de mindenképpen...

Mit ehet és mit nem egy  gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.
Mit ehet és mit nem egy gluténérzékeny? Összefoglaló táblázat.

Tisztázzuk, hogy mit ehet egy gluténérzékeny illetve mit nem ehet egy gluténérzékeny! Sokan nem tudják, hogy nem a lisztre érzékeny,...

Cöliákiában is étkezzünk helyesen!
Cöliákiában is étkezzünk helyesen!

A cöliákiás, gluténérzékenyek számára kiemelten fontos a helyes, kiegyensúlyozott és tápanyagokban gazdag étkezés a hiánybetegségek megelőzése miatt. Nem mindegy, hogy...

Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.
Gluténintoleranciában is egészségesen! 1.

Bizonyára sokan hallottak már, hogy a betegségek közel 70%-nak a kialakulásáért a táplálkozásunk a felelős. Az egészséges táplálkozás kiemelten fontos...

Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.
Kevésbé ismert gluténmentes gabonafélék 1. A köles.

A középkor híres gabonája, a köles. Gluténmentes. Az eredetileg Kínából származó köles egészen a 18. századig rendkívül kedvelt gabonaféle volt...

Az egészség megőrzésésben a sportnak kiemelt szerepe van
Az egészség megőrzésésben a sportnak kiemelt szerepe van

A sport számos kedvező élettani hatása miatt mindenkinek javasolt, így a gluténérzékenyeknek sem szabad a testmozgást elhanyagolnia. A sportolást soha...

Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa
Pszeudocereáliák, azaz az álgabonák 1. Quinoa

Az álgabonák növényrendszertanilag nem tartoznak a gabonafélékhez. A quinoa is egy pszeudocereália, egy lehetséges gabona pótlás, amely az étrend...

Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!
Gluténérzékenyeknek kötelező az életmódváltás!

A gluténérzékenység nem gyógyítható. Egyetlen kezelési mód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta, amit a betegnek be kell tartania a...

, ,